megelőzés

2021.10.27. 10:30

Közeledik a halottak napja, fokozott figyelem szükséges

TEOL

Ezernyi mécses, illetve gyertya fénye világította be a temetőket mindenszentekkor és halottak napján Fotó: Mártonfai Dénes

Fotó: Mártonfai Dénes

A hosszú hétvégén a temetőben, vagy akár otthon is sokan gyertyát gyújtanak, hogy megemlékezzenek elhunyt szeretteikről. Ilyenkor megnő a tűzesetek száma, többnyire a figyelmetlenség miatt, írja a katasztrófavédelem.

Tavaly október utolsó és november első napjaiban a váci, az albertirsai, a földesi és a sándorfalvi temetőben keletkezett tűz. Hat lakásban pedig azért volt tűz, mert a kegyeleti gyertyákat ellenőrizetlenül hagyták.

A megemlékezés időszakában fontos néhány apróságra odafigyelni ahhoz, hogy se a temetőben, se az otthon ne okozzunk tüzet.

A sírhely környezetéből a száraz faleveleket, elszáradt virágokat takarítsuk el. A gyertyákat, mécseseket úgy helyezzük a sírhoz, hogy ne legyen a közelükben semmi, amit meg tudnak gyújtani. Csak mécsestartóban lévő gyertyát és mécsest gyújtsunk meg. Látványos, amikor este több száz gyertyaláng ég a temetőben, azonban ez tűzvédelmi szempontból veszélyes. Mielőtt távozunk a sírtól, oltsuk el a lángot. Ha otthon gyújtunk gyertyát, figyeljünk arra, hogy se mellette, se fölötte ne legyen éghető anyag. A gyertyát mindig egy tűzálló tálra tegyük. Egyetlen percre se hagyjuk ellenőrizetlenül az égő gyertyákat.

Idén már 5620 lakástűz volt, a legtöbb éppen nyílt láng, például gyertya, mécses, öngyújtó és gyufa használata miatt keletkezett.

Október végén, november elején sokan készítenek halloweeni dekorációt, töklámpást. Ha a töklámpásba mécsest teszünk, ne legyen a közelében semmilyen éghető anyag. Olyan helyre tegyük a lámpást, ahol nem tud elborulni. Ha elemes LED mécsest választunk, biztosan nem okozunk tüzet vele, írják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában