Vádemelés

2021.12.08. 16:20

Saját lakásotthonukba törtek be, s vittek mindent, amit láttak

Szabálysértési értékre, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás vétsége miatt emelt vádat egy fiatalkorú lány ellen a Szekszárdi Járási Ügyészség, tájékoztatta lapunkat dr. Kiss Yvette, a Tolna Megyei Főügyészség sajtószóvivője.

Illusztráció: Shutterstock

Illusztráció: Shutterstock

A vádirat szerint a vádlott és rajta kívül még egy fiú és két lány gyermekvédelmi gondoskodás alatt álltak, és az elkövetés idején az egyik Tolna megyei lakásotthonban éltek. A többi elkövetővel szemben a Bonyhádi Járásbíróság már korábban hozott elmarasztaló ítéletet, a szóban forgó vádlottal szemben azért húzódott el az eljárás, mert hosszabb ideig szökésben volt.

A fiatalkorú vádlott és társai közösen elhatározták, hogy – az ott dolgozó nevelőket megtévesztve – úgy indulnak el a lakásotthonból, mintha iskolába mennének, valójában azonban nem oda indultak. Megvárták az utcán, amíg kiürül a lakásotthon, visszamentek, és mivel fáztak, éhesek is voltak és cigarettát akartak szerezni, ezért úgy döntöttek, hogy bemennek a lezárt ingatlanba. Az épület egyik ablakát kifeszítették és bemásztak az épültbe. A fiatalok a nevelői szoba ajtaját erőszakkal beszakították. Bent magukhoz vették az ott nevelkedő gyermekek költségeinek fedezésére szolgáló készpénzt tartalmazó bezárt széfet, az egyik ott nevelkedő gyermek mobiltelefonját, továbbá élelmiszert, üdítőket, és azokat eltulajdonítva távoztak az ingatlanból. A készpénzt tartalmazó lemezkazettát később felfeszítették, a benne lévő pénzt egymás között elosztották, az élelmiszert elfogyasztották, a mobiltelefont pedig rövid ideig használta egyikük.

A nyomozó hatóság tagjai rövid időn belül valamennyiüket igazoltatták, majd a bűncselekmény elkövetése miatt kihallgatták. A gyermekotthonnak, valamint az intézmény neveltjeinek okozott kárnak csak a töredéke térült meg. A fiatalkorú vádlottal szemben éppúgy, mint néhány hónappal korábban vádlott-társaival szemben is, a járási ügyészség tárgyalás mellőzésével büntetővégzésben próbára bocsátás intézkedést és a fiatalkorúak esetében kötelező pártfogó felügyelet alkalmazását indítványozta a járásbíróságnál.

Ezek is érdekelhetik