Összesített a katasztrófavédelem

2022.01.17. 16:24

Kéménytűz és úttestről lesodródott járművek adtak munkát a tűzoltóknak a hétvégén

Négy tűzesethez és öt műszaki mentéshez vonultak megyénk tűzoltói a hétvégén. Egy kéménytűz mellett kisebb közúti baleseteknél avatkoztak be Tolna megye tűzoltói – összesített a katasztrófavédelem hétfőn délután.

TEOL

Fotók: Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Jelentősebb tűzesetek:
Pénteken reggel egy családi ház kéménye melletti gerenda izzott be Dunaszentgyörgyön, a Rózsa utcában. A tűzesethez riasztott paksi hivatásos tűzoltók a födémet a szükséges mértékig megbontották, a tüzet megfékezték, majd az épületet hőkamerával átvizsgálták. A lángok az épület további részeire nem terjedtek tovább.

Pénteken délután Tolna-Mözs városrészen, a Temető utcában 500 négyzetméteren avar és gaz égett. A tűzesethez Tolna önkormányzati tűzoltói vonultak, akik egy gyorsbeavatkozó vízsugár segítségével oltották el a keletkezett tüzet.
 

Műszaki mentések:
Nagyberkiben, a Vadaskert utcában egy személyautó az út szélére sodródott és ott az oldalára borult péntek délelőtt. A sofőr önerőből elhagyta a járművet, a dombóvári hivatásos tűzoltók az autót a kerekeire állították.
 

Fotók: Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Szombat este Döbröközön, a 6532-es számú út 16. kilométerszelvényénél egy személyautó csúszott meg az úttesten, majd borult a tetejére. A baleset két utasa saját erejéből hagyta el a járművet. A műszaki mentéshez a dombóvári hivatásos tűzoltókat riasztották, akik áramtalanították a forgalmi akadályt nem képező gépkocsit.

Öten utaztak abban a személyautóban, amelyik Alsónyék és Pörböly között, az 55-ös számú főút 116. kilométerszelvényénél szaladt le az útról, majd borult az árokba vasárnap délután. A műszaki mentéshez Bátaszék önkormányzati és önkéntes tűzoltói vonultak, akik áramtalanították a járművet, továbbá segítették az autómentőnek szállítható állapotba hozni.

A kéménytüzek megelőzhetők

A kéményseprő ősszel és télen is el tudja végezni a kémény ellenőrzését, és ha szükséges, a tisztítását. Ilyenkor arra érdemes figyelni, hogy a kéményellenőrzés napján ne fűtsünk be, hogy a kéményseprőnek ne forró környezetben kelljen dolgoznia.
 

A kémények javasolt ellenőrzési gyakorisága gázos fűtés esetén kétévente, szilárd tüzelés esetén évente egy alkalom. Akik családi házban élnek és a családi házba nincs bejegyezve semmilyen vállalkozás, azok számára a kéményseprés ingyenes. A kéményseprő akkor jön, amikorra a kéménytulajdonos időpontot foglalt. Településtől függ, hogy kéményseprőcég, vagy a katasztrófavédelem kéményseprői végzik az ingyenes kéményseprést. A katasztrófavédelem kéménysepréssel kapcsolatos információkat tartalmazó weboldalán irányítószám alapján ki lehet keresni, hogy a katasztrófavédelemnél, vagy valamelyik kéményseprőcégnél lehet időpontot egyeztetni az ingyenes ellenőrzésre. Ugyanezen a weboldalon az online ügyintézést kiválasztva lehet időpontot foglalni a katasztrófavédelem kéményseprőinél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában