Ítélethirdetés

2022.01.26. 19:10

Kézről kézre adták tovább a migránsokat

A letartóztatásban lévő 22 éves ukrán férfit bűnösnek mondta ki a Szekszárdi Járásbíróság bűnszervezetben elkövetett embercsempészés bűntettében, ezért két év tíz hónap fegyházbüntetésre ítélte és öt év nyolc hónapra kiutasította Magyarországról. Feltételes szabadságra nem bocsátható.

Ihárosi I.

Ukrán embercsempészt talált bűnösnek a bíróság. (illusztráció, fotó: MW)

Fotó: Karnok Csaba

A vádlott 2021-ben Csehországban pénzért elvállalta egy embercsempész bűnszervezet tagjának a megbízását, hogy Magyarországra illegálisan érkező migránsokat Ausztriába szállítja. A vádlott először 2021. január 6-án Ausztriából lépett be az országba Hegyeshalomnál, majd a déli régióba autózott és még aznap este visszatért Ausztriába. Másnap visszajött és az 53-as főúton egy találkozási pontra ment, amelyre megbízójától kapott utasítást.

A négy illegális bevándorló szintén embercsempészek szervezésében jutott el Szíriából, Törökország, Görögország és Macedónia érintésével a zombori menekülttáborba. Ott újabb embercsempésszel abban állapodtak meg, hogy fejenként 4500 eurónyi fizetség ellenében eljuttatja őket Ausztriába. Taxival mentek a magyar hatához ahol újabb embercsempészek segítségével, a kerítésen létrával átmászva jutottak be az országba. Végül egy  embercsempész gyalog vezette őket a találkozási ponthoz. Nem sokkal később a vádlott is megjelent és jelzett a migránsoknak, hogy szálljanak be az autóba.

A rendőrök a járművet 2021 január 8-án délután az M6-os autópálya Budapest felé vezető pályatestén akarták ellenőrizni, de a vádlott csak többszöri felszólításra állt meg, majd el akart futni a rendőrök elől, de elfogták. Az ítélet nem jogerős, mert a vádlott és védője a büntetés enyhítésért fellebbezett, illetve vitatja, hogy a vádlott bűnszervezetben követte el a bűncselekményt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában