Vádemelés

2022.01.26. 10:20

Még nincs tizennégy éves, de büntethető a renitens fiú

Közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette miatt emelt vádat egy tizennegyedik életévét be nem töltött fiatalkorú fiúval szemben a Szekszárdi Járási Ügyészség.

I. I.

Képünk illusztráció. (Forrás: Shutterstock)

Fotó: Shutterstock

A vádiratba foglaltak szerint az általános iskola hetedik osztályába járó diák a tan­órát engedetlen viselkedésével folyamatosan zavarta. Miután a pedagógus többször felszólította arra, hogy maradjon nyugton, a vádlott odament a tanárnőhöz, többször a fenekére ütött, illetlen módon tapogatta, először kezet csókolt neki, majd pedig leköpte.

Mivel a Büntető Törvénykönyv értelmében a sértett pedagógusként közfeladatot ellátó személynek minősül, ezért felelősségre vonható az elkövetéskor az egyébként a tizennegyedik életévét még be sem töltött, vagyis csak tizenhárom éves vádlott. A vádemelést megelőzően a nyomozó hatóság ilyen esetekben mindig alaposan vizsgálja, hogy a bűncselekményt elkövető fiatalkorú rendelkezik-e vagy sem a büntetendő cselekmény következményeinek felismeréséhez szükséges belátási képességgel. Ez esetben úgy ítélték meg, hogy a gyanúsított tisztában volt tettei súlyával és lehetséges következményeivel.

A vádlottal szemben a járási ügyészség tárgyalás mellőzésével, büntetővégzésben, próbára bocsátás intézkedés alkalmazását és ezzel egyidejűleg pártfogó felügyelet megállapítását szorgalmazza a járásbíróságnál. Emellett a járási ügyészség indítványt tett, hogy a bíróság kötelezze a vádlottat arra, hogy az előírt magatartási szabályok teljesítésével végezze az iskolai tanulmányait, amelyeket majd a pártfogó felügyelő ellenőrzésével kell betartania. Ezzel egyidejűleg az illetékes gyermekjóléti szolgálattal folyamatos kapcsolatot kell tartania, tájékoztatta lapunkat dr. Kiss Yvette, a Tolna Megyei Főügyészség sajtószóvivője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában