Lezárt nyomozás

2022.01.21. 12:25

Milliókat csaltak ki a nyugdíjasoktól a bűnszervezet tagjai

A Szekszárdi Rendőrkapitányság lezárta azt a nyomozást, melyet egy „unokázós” csalásokkal idős embereket megtévesztő bűnszervezet ügyében indított – tájékoztatott a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság. Az Egyesült Királyságban élő irányító és a magyarországi csoport tagjai 2020. áprilisában hat nyugdíjast tévesztettek meg

TEOL

Illusztráció: Shutterstock

Mint arról korábban beszámoltunk, csalás bűntett, továbbá csalás bűntett kísérlet elkövetésének gyanúja miatt a Szekszárdi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályán indítottak büntetőeljárást, mely során a bűnszervezet tagjait sikerült azonosítani. 


A nyomozók széleskörű adatgyűjtés eredményeként azonosították az irányító szerepét betöltő 42 éves sajókazai férfit, akit 2020. november 10-én az európai és nemzetközi elfogatóparancsok alapján, az illetékes hatóságok Angliában elfogtak.

 

A beszerzett adatok alapján, a csoport úgy valósította meg a bűncselekményeket, hogy az Egyesült Királyságban élő férfi angliai mobiltelefonszámról hívta fel Magyarország különböző településein a kiszemelt sértetteket és magát közeli hozzátartozójának, a gyermekének vagy unokájának adta ki. Közölte, hogy balesetet szenvedett és sürgősen pénzre van szüksége, hogy a helyzetet rendezze. A pénzt mindig a beszervezett futárok vették át.


Az irányító és a futárok a fenti módszerrel 2020. április 3. és 16. között összesen hat idős sértettet csaptak be és közülük négytől 2 400 000 forintot vettek át. A pénzt később előre egyeztetett módon – a jutalékok levonása után – megküldték az irányítónak.

A Szekszárdi Rendőrkapitányság három rendbeli bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett nagyobb kárt okozó csalás bűntette, egy rendbeli bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett kisebb kárt okozó csalás bűntette, és két rendbeli bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett nagyobb kárt okozó csalás bűntett kísérlet gyanúja miatt folytatott büntetőeljárást az elkövetővel szemben. A nyomozók a szükséges eljárási cselekményeket elvégezték, és a keletkezett iratokat megküldték az illetékes ügyészségnek.

A Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság az alábbiakra hívja fel a lakosság figyelmét:

A csalók az időskorú áldozatot az unoka, vagy más hozzátartozó nevében telefonon hívják fel, majd különböző indokkal pénzt kérnek. Az is megeshet, hogy az elkövető az unokának, vagy hozzátartozónak adja ki magát, hogy az áldozatra nagyobb hatást gyakoroljon.

A leggyakoribb színlelt okok:

  • Az unoka vagy hozzátartozó balesetet szenvedett, az okozott károk rendezése miatt pénzre van szüksége.
  • Az unoka vagy hozzátartozó kölcsönt vett fel, amit sürgősen vissza kell fizetni.
  • A hozzátartozó bajba került, esetleg fogságban van, csak pénzért cserébe engedik szabadon.

Ha hasonló indokokkal telefonon felhívják, azonnal ellenőrizzék a hívás valóságtartalmát!

Hívják fel azt a személyt, akire az ismeretlen telefonáló hivatkozik! Ne fizessenek idegennek!

Figyelem! A csalók a bűncselekmények elkövetésére felkészülnek és a sértett bizalmának elnyerése céljából olyan valós információkat is közölhetnek, amelyek valóban a hozzátartozóhoz kapcsolódnak.

Bűncselekmény gyanúja esetén azonnal értesítsék a rendőrséget!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában