Jogerős ítélet

2022.02.10. 15:11

Közös gyermekük segítségével terrorizálta élettársát a férfi

A másodfokon eljáró Szekszárdi Törvényszék mai nyilvános ülésén – megváltoztatva a Tamási Járásbíróság elsőfokú ítéletét, enyhítve a vádlott büntetését – négy év fegyház fokozatú szabadságvesztésre, öt év foglalkozástól eltiltásra, illetve négy év közügyektől eltiltásra ítélte jogerősen azt a férfit, aki huzamosabb ideig rettegésben tartotta hűtlensége okán élettársát, egy alkalommal pedig fiatalkorú gyermekük segítségével otthonukban megkötözte. A vádlott feltételes szabadságra legkorábban a szabadságvesztés kétharmadának letöltését követő napon bocsátható – tájékoztatta portálunkat dr. Bajusz János, a Szekszárdi Törvényszék sajtótitkára.

TEOL.hu

Illusztráció: Shutterstock

Az elsőfokú ítélet tényállása szerint az elsőrendű vádlott és a sértett 23 évig tartó élettársi kapcsolatban éltek gyermekeikkel. Az élettársak kapcsolata 2019 elején megromlott, de továbbra is együtt éltek. A sértett 2019 augusztusában szerelmi viszonyt létesített egy másik férfival. 

A vádlott tudott a hűtlenségről, ennek ellenére a sértettel fennálló életközösségéhez továbbra is ragaszkodott, nem fogadta el a különválásukat szorgalmazó magatartását. Az elsőrendű vádlott a féltékenység miatt érzett dühében a sértettet 2019 augusztusától folyamatosan félelemben tartotta, rendszerint az ő, valamint új párja bántalmazásával, életük kioltásával rémisztgette, lealacsonyító kijelentéseivel pedig megalázta, több esetben gyermekük, a fiatalkorú másodrendű vádlott jelenlétében, amivel anyai tekintélyét a gyermek előtt aláásta. 

Az elsőrendű vádlott birtokába került 2019 tavaszán egy szovjet gyártmányú, házilag átalakított csövű, egylövetű töltetlen lőfegyver, amelyre egy távcső volt felszerelve, valamint egy lőszeres doboz, benne nyolc darab lőszer, egy darab fegyvertávcső és egy darab jelzés nélküli hangtompító. A vádlottnak a lőfegyver és a lőszerek tartására egyébként nem volt engedélye. 

Egy alkalommal az elsőrendű vádlott a sértettet autóval egy földesúton a Kapos folyóig vitte, ahol egy elhagyatott helyen azzal fenyegette meg, hogy az általa szerzett fegyverrel le fogja lőni. 

2020. február 7-én este a vádlottak és a sértett közös otthonukban tartózkodtak. A két vádlott ekkor megállapodott abban, hogy ráijesztenek a sértettre. A vádlottak bementek a szobába, a sértett elé álltak mindketten és az elsőrendű vádlott azt mondta, hogy mindannyian elmennek „kirándulni”. Miután a sértett vonakodott a felszólításnak eleget tenni, az idősebb vádlott a sértettet térdre kényszerítette, majd a kezeit hátrahúzta és kábelkötegelővel a sértett mindkét csuklóját külön-külön megkötötte úgy, hogy közben fiatalkorú vádlott erősen lefogta édesanyja kezeit. Az idősebb vádlott azonban engedett a szorításon, ekkor a sértett megfordult, az éjjeliszekrényről levett egy körömvágó ollót, azzal levágta mindkét csuklójáról a kötözőket, az ollót pedig védekezésképpen maga elé tartotta. Az elsőrendű vádlott ekkora közölte élettársával, hogy „még nem fejezték be”, és kivette a sértett kezéből az ollót, egyik kezét hátracsavarta, a sértettet arccal előre lenyomta a talajra, eközben a másik vádlott eltartotta édesanyja másik kezét a testétől, hogy ne tudjon hatékonyan védekezni. 

A férfi ezután rátérdelt a sértett hátára és egy-egy kábelkötegelőt ismét rögzített a sértett mindkét csuklóján, eközben agresszíven szidalmazta a sértettet. A nő addig rúgkapált, amíg a vádlottak elengedték. A sértett egy ollóval ismét levágta a gyorskötözőket a kezeiről, és távozott otthonról. A sértett a vele szemben alkalmazott erőszak következtében nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket, csuklók felületes sérülését szenvedte el. 

A Tamási Járásbíróság az elsőrendű vádlottat lőfegyverrel vagy lőszerrel visszaélés bűntettében, társtettesként elkövetett személyi szabadság megsértésének bűntettében, kiskorú veszélyeztetésének bűntettében, kapcsolati erőszak bűntettében és zaklatás vétségében, míg a fiatalkorú vádlottat társtettesként elkövetett személyi szabadság megsértésének bűntettében mondta ki bűnösnek. Az idősebb férfi vádlottat hat év fegyházbüntetésre, öt év foglalkozástól eltiltásra, illetve hat év közügyektől eltiltásra ítélte, míg a fiatalabb vádlottat két évre próbára bocsátotta, pártfogó felügyelet elrendelése mellett.

Az elsőfokú ítélet ellen az elsőrendű vádlott és védője terjesztett elő fellebbezést a büntetés enyhítéséért.

A másodfokú bíróság az enyhítő körülmények (az eljárás során együttműködő, a cselekményét beismerő vádlott megbánó magatartása, sértettől való bocsánatkérése, továbbá büntetlen múltjának nyomatékosabb figyelembe vétele) miatt az elsőfokú ítéletben kiszabott büntetések enyhítése mellett döntött – zárul a törvényszék csütörtöki közleménye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában