Pedig megelőzhetők

2022.02.18. 12:05

Még csak február van, de már 21 szabadtéri tűzhöz riasztották a katasztrófavédelmet megyénkben

A szabadtéri tüzek megelőzhetők. Tolna megyében az idei évben összesen 21 alkalommal vonultak a tűzoltók szabadtéri tűzhöz, ebből 9 esetben erdő- és vegetációs területekhez riasztották őket. A 21 vonulás már meghaladja az elmúlt éves, hasonló időszaki adatokat, hiszen a tavalyi év márciusáig 18 alkalommal kellett beavatkozni a tűzoltóegységeknek – összesített honlapján a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság (TMKI) pénteken.

TEOL (Forrás: TMKI)

Fotó: TMKI

Kedden mintegy 5 hektárnyi nádas, száraz füves terület égett foltokban Attala külterületén. A dombóvári hivatásos tűzoltók vonultak a tűzesethez, akik két gyorsbeavatkozó vízsugár, puttonyfecskendő és kéziszerszámok segítségével fékezték meg a lángokat.

Fotók: TMKI

A tavaszias és száraz időjárás esetén a kerti munkák részeként végzett zöldhulladék-égetés könnyen kiterjedt szabadtéri tűzhöz vezethet, amely a természeti és épített környezetet egyaránt jelentősen veszélyezteti. Minden esetben figyelembe kell venni a helyi szabályozásban foglaltakat, hiszen csak kivételesen engedélyezett a szabadtéri égetés, és külön szolgáltatás biztosítja a zöldhulladék elszállítását.

Amennyiben a települési önkormányzat lehetőséget biztosít a zöldhulladék égetésére, alapszabály, hogy a tüzet soha nem szabad felügyelet nélkül hagyni. Már a tűzgyújtás időpontjában álljon rendelkezésre a tűz eloltásához szükséges eszköz, amely lehet akár vödörben, hordóban lévő víz, vagy a kerti locsolótömlő. Egy lapát segítségével könnyen kialakítható a földtakarás, megszüntethető a parázslás. A tűz továbbterjedését legtöbbször a szél okozza, ezért ha feltámad a szél, az égetést abba kell hagyni.

A szabadtéren keletkező tüzek másik gyakori oka az eldobott, égő cigarettacsikk. A tüzek megelőzése és a természet védelme érdekében kiránduláson, túrázáskor a csikket ne dobják el, gyűjtsék össze megfelelő, nem éghető anyagú, hordozható tárolóban!

Tábortüzet csak a kijelölt tűzrakóhelyen szabad gyújtani, és csak akkor, ha nincs elrendelve tűzgyújtási tilalom. Célszerű indulás előtt tájékozódni arról, hogy van-e tűzgyújtási tilalom.

A szabadtéren minden tüzet úgy kell eloltani, hogy ne tudjon visszagyulladni. Ennek érdekében a legjobb módszer, ha vastag föld-, vagy homoktakarással zárjuk el a levegőtől.

Fontos, hogy aki tüzet észlel, haladéktalanul jelezze az egységes segélyhívó 112-es telefonszámon.

A paksi hivatásos tűzoltók egy kisfilmben osztják meg röviden a tűzgyújtással kapcsolatos követendő szabályokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában