Tűzoltói beavatkozások

2022.03.16. 13:21

Sűrűn szóltak a szirénák a hosszú hétvégén

21 tűzesethez és 8 műszaki mentéshez vonultak megyénk tűzoltói az elmúlt négy nap leforgása alatt.

TEOL

Képünk illusztráció. (Fotó: MTI/EPA)

Fotó: Darren Pateman

Szabadtéri tüzek, kéménytűz, közúti balesetek, tetőgerincen rekedt macska adott munkát a beavatkozó egységeknek. Csak a nemzeti ünnepünkön 8 alkalommal vonultak tűzoltóink avar, gaz és kerti hulladék tüzeihez. Paks, Mosdós, Tevel Tamási, Medina, Bogyiszló, Gerjen településeken kívül a szomszédos megyébe is riasztották a Tolna megyeieket – tájékoztatott a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.
 

A többnyire kerti zöldhulladék égetése közben továbbterjedő, kisebb kiterjedésű tüzeket egy-egy vízsugár és kéziszerszámok segítségével oltották el a beavatkozó tűzoltóegységek. A négy nap leforgása alatt 18 esettel emelkedett megyénkben a szabadtéri tüzek száma, így idén összesen már 46 szabadtéri tűzesethez vonultak a Tolna megyei egységek. Majd 28 hektárnyi terület vált a lángok martalékává.
 

A szabadtéri tüzek elkerülhetők, többnyire a kerti zöldhulladék-égetés miatt keletkeznek, holott erre nincs mindenhol lehetőség. Csak ott szabad elégetni a kerten belül összegyűlt száraz növényt, ahol ezt az önkormányzat rendeletben engedélyezi. Ahol nincs ilyen önkormányzati rendelet, ott tilos. Tarlót égetni sehol sem szabad. a lángok néhány pillanat alatt elérhetik a közeli tárgyakat, épületeket.

Péntek délután, Bátaszéken, a Babits utcában árokásás közben egy földmunkagép szakított át egy 32 milliméteres gáz bekötővezetéket. A műszaki mentéshez riasztott bátaszéki önkormányzati tűzoltók az utcai gázelzáróval kiszakaszolták az érintett területet. Az árkot az illetékes közműszolgáltató kiérkezéséig ideiglenesen visszatemették.
 

Mint arról már portálunkon is beszámoltunk, szombat délelőtt egy személyautó és egy kisbusz ütközött a 6-os számú főút 137. kilométerszelvényénél, Szekszárd közelében. A személyautó az ütközés következtében egy üzemanyagot szállító teherautónak csapódott. A balesetben érintett üzemanyagot szállító kamion tartályai nem sérültek. A szekszárdi hivatásos tűzoltó egységek áramtalanították a járműveket, továbbá a karambolban résztvevő járművek utasait emelték ki a roncsokból, majd adták át a mentőszolgálatnak.

Forrás: TMKI

Március 15-én, Tevelen egy kerti grillezéshez készülődtek, amikor a környezetben található száraz fű meggyulladt. Fontos, hogy soha ne hagyjuk felügyelet nélkül a tüzet, csak akkora tüzet gyújtsunk, amekkorát mi is kezelni tudunk. Mindig legyen a közelben az irányításához szükséges eszköz, valamint oltóanyag. Feltámadó szél esetén azonnal oltsuk el a tüzet, és akadályozzuk meg annak visszagyulladását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában