Az asszony az élettel összeegyeztethetetlen sérüléseket szenvedett el

2022.04.21. 19:10

Halálos közúti baleset

Halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségében mondott ki bűnösnek egy helybéli fiatal férfit a Szekszárdi Járásbíróság, és ezért egy év három hónap fogházbüntetésre ítélte, valamint négy évre eltiltotta a közúti járművek vezetésétől.

I. I.

Kipihentnek érezte magát, alkoholt sem ivott Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az eltiltás tartamába a történtektől óta eltelt idő beleszámít. Meg kell fizetnie az állam javára valamivel több mint háromszázhuszonkétezer forint bűnügyi költséget. A büntetés kétharmadának letöltése után bocsátható feltételes szabadságra. A vádlott a bíróság előkészítő ülésén a bűnösségére is kiterjedő beismerő vallomást tett, lemondott a tárgyaláshoz való jogáról, amit a bíróság végzésével elfogadott.

A férfi, mivel tudta, hogy vezetni fog, a lakodalomban nem ivott, kipihentnek érezte magát. Nem számított arra, hogy a hazaúton bármi probléma bekövetkezhetne. Elmondta azt is, hogy rokonait szállította, különösen fájdalmas számára, hogy az elhunyt is a rokona volt. A bíróság enyhítő körülményként értékelte a vádlott beismerő vallomását, büntetlen előéletét, rendezett családi és szociális körülményeit, valamint az időmú­lást. Súlyosító körülménynek számított, hogy a balesetben négyen könnyű sérüléseket szenvedtek, ezért a bíróság nem látott lehetőséget a büntetés felfüggesztésére. Ugyanakkor annak mértékét a törvényi speciális minimumhoz közel állapította meg. 

A vádlott és társasága 2020. augusztus 23-án hajnalban indult Szekszárdra egy hét személy szállítására alkalmas személygépjárművel. Mintegy 66–76 km/órás sebességgel haladtak, amikor hat óra előtt néhány perccel a vádlott egy enyhén jobbra, majd balra ívelő útszakaszon elaludt. Az autó letért a menetirány szerinti bal oldali füves útpadkára, majd a partoldalon továbbhaladva a bal oldalával egy fának ütközött. Az autó kicsit balra billent. 

A vádlott mögött az autó középső üléssorának bal oldali ülésén a bal hátsó ajtó üvegének dőlve aludt a későbbi áldozat. Teste balra dőlt, fejének felső része a karosszérián kívülre került. A baleset következtében az asszony az élettel összeegyeztethetetlen sérüléseket szenvedett. Ő volt az autóban az egyetlen aki nem használta a biztonsági övet, de ebben az esetben annak a használata sem menthette volna meg az életét. A vádlott és védője enyhítésért fellebbezett. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában