Közokirat-hamisítás

2022.05.16. 14:51

Édesapja nevén, annak meghamisított aláírásával vásárolt autót

A Szekszárdi Járási Ügyészség közokirat-hamisítás bűntette miatt emelt vádat egy 36 éves bátaszéki férfi ellen, aki a vádirat szerint a bűncselekményt közvetett tettesként követte el.

TEOL

Fotó: Shutterstock

A vádirati tényállás szerint a vádlott 2021. augusztus 2. napján megvásárolta egy férfi és egy nő közös tulajdonában lévő személygépkocsiját. Az adásvételi szerződés vevőre vonatkozó részénél azonban a saját adatai helyett az édesapja adatait írta be, majd a szerződést az édesapja aláírását meghamisítva saját kezűleg írta alá – tájékoztatott a Tolna Megyei Főügyészség. 

Ezt követően a vádlott, szintén az édesapja aláírását meghamisítva, egy meghatalmazást készített, amelyben meghatalmazott egy bátaszéki nőt, hogy az autóra vonatkozó tulajdonjog változást jegyeztesse be az illetékes kormányablaknál. 

A meghatalmazott, abban a téves tudatban, hogy a meghatalmazás a vádlott édesapjától származik, az okiratokat a kormányablaknál benyújtotta, felhasználta, és a tulajdonjog változást bejegyeztette. Ennek következtében olyan valótlan tartalmú forgalmi engedély és törzskönyv került kiállításra, melyben tulajdonosként a vádlott édesapja szerepelt, és a központi járműnyilvántartásba, mint közhiteles nyilvántartásba is ezek a valótlan adatok kerültek. 

A vádlottat korábban, 2021. júliusában más bűncselekmény miatt egy évre próbára bocsátotta a bíróság, ezt az újabb bűncselekményt tehát a próbára bocsátás időtartama alatt követte el. Ezért a vádlottal szemben a járási ügyészség tárgyalás mellőzésével, büntetővégzésben a korábbi próbára bocsátás megszüntetését és halmazati büntetésül pénzbüntetés kiszabását, valamint a hamis szerződés elkobzását szorgalmazza a Szekszárdi Járásbíróságnál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában