Nemzetközi verseny

2022.06.27. 07:00

A bátaszéki Rácz Andrea lett az ország legerősebb tűzoltója

Mentális és fizikális felkészültségre, erőre és kitartásra volt szüksége annak a száz tűzoltónak, aki teljesíteni akarta a TFA és FCC feladatokat tartalmazó pályákat az ország legerősebb tűzoltója címért a Szombathelyen megrendezett nemzetközi versenyen.

Munkatársunktól

Rácz Andrea (jobbról), a Bátaszéki ÖTE tűzoltója nyerte a 30 év alatti hölgyek versenyét. Fotó: Szőke Péter BM OK

Öten indultak a megmérettetésen a megyéből: Turcsán Tamás, Szuprics Ferenc és Kovács János Bence a Paksi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság, Nagy Kornél a Kurdi Önkéntes Tűzoltó Egyesület, míg Rácz Andrea a Bátaszéki Önkéntes Tűzoltó Egyesület képviseletében öltötte magára a bevetési védőruhát. Utóbbi egy aranyéremmel a nyakában tért haza Vas megyéből – tájékoztatta Köves Péter tűzoltó főhadnagy, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. 

Az ország minden tájáról, valamint Romániából, Horvátországból, Szlovákiából és Ausztriából érkezett tűzoltóknak – az ünnepélyes megnyitót követően – a nyári meleg ellenére teljes védőfelszerelésben, légzőkészülékben kellett teljesíteniük a Firefighter Combat Challenge (FCC) pályát. Egyebek mellett egy tizenkét méter magas tornyot kellett futva meghódítaniuk, a férfiaknak nyolcvan, míg a nőknek negyvenöt kilogrammos bábut is el kellett húzniuk, és a tömlővel célba lövés sem maradhatott el. Ehhez társultak a második pályán azok az igazi erőfeladatok, amelyek során nagy súlyokkal kellett a legkülönbözőbb helyzetekben megküzdeniük a tűzoltóknak. A két pályán elért időeredmény összeadódott, így alakult ki a végső sorrend. 

A rendezvény népszerűségét mutatja, hogy több ezren látogattak ki Szombathely főterére, hogy megcsodálják a tűzoltók kitartását. A szervezők több ingyenes kísérőprogrammal, szakmai bemutatókkal, családi és gyermekprogramokkal, valamint koncertekkel, hagyományőrző kézművesek standjaival készültek az érdeklődőknek. 

A férfiak között a 30 év alattiak versenyében román és szlovák siker született. A hölgyeknél a 30 év alattiak kategóriájában Rácz Andrea, a Bátaszéki ÖTE tűzoltója hódította el az elsőséget, az idősebbeknél fővárosi és szentendrei siker született. A hivatásosok kategóriájában Csernák Zsolt (Kiskunhalas), az abszolút versenyben pedig ifj. Bodó László (Kaposvár) lett a magyar győztes, így ők vehették át a vándorkupát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában