Jogerős ítélet

2022.06.28. 13:23

Hárman sérültek meg a kiszökött kutya miatt

Jogerős ítélet született a korábban lapunk által is részletezett, kutyatámadásos ügyben – tájékoztatta lapunkat Hornokné dr. Décsei Katalin, a Pécsi Ítélőtábla sajtótitkára.

Sz. Á.

Képünk illusztráció (Forrás: Shutterstock)

Fotó: Shutterstock

Az eset 2019. július 18-án, Tolna megyében történt, amikor is az egyik vádlott kinyitotta lakóházának nagykapuját és az általuk tartott akita inu fajtájú kutyája kiszaladt az utcára. Ott éppen egy család kerékpározott, közülük az ötéves kisfiú haladt elöl kerékpárjával. A kutya rátámadt a kisfiúra és ledöntötte kerékpárjáról. Amikor a kisfiú védekezni próbált, az állat elkapta a gyermek jobb alkarját és legalább négy alkalommal megharapta. 

Az apa a támadást látva kerékpárjával felgyorsított, próbálta elütni a kutyát, de az út széli betonpadkának ütközött és elesett. Az eb az apa közeledtétől meghátrált, elengedte a kisfiút, és elindult visszafelé. A kisfiú anyukája a támadást látva kiabálni kezdett, de amint a kutya vele szembe jött, megijedt és vészfékezett. Ennek következtében elvesztette uralmát a kerékpár felett, elesett, és beütötte a fejét, rövid időre az eszméletét is elvesztette. 

A kiabálásra a vádlott pár és több szomszéd is kiment az utcára, hogy megnézzék mi történt. Az apa az eséstől nyolc napon belül gyógyuló sérülést, a kisfiú súlyos, három-négy hét gyógytartamú sérüléseket, míg az anya ténylegesen két-három hét gyógytartamú, de közvetetten életveszélyes sérülést szenvedett el.

A Szekszárdi Törvényszék idén március közepén tartott tárgyalásán a vádlottakat gondatlanságból elkövetett, közlekedés biztonsága elleni vétségben találta bűnösnek. Ezért az I. rendű vádlottat 1 év szabadságvesztésre és 200 ezer forint pénzbüntetésre, míg a II. rendű vádlottat 1 év 3 hónap szabadságvesztésre és 400 ezer forint pénzbüntetésre ítélte. A bíróság a szabadságvesztés büntetés végrehajtását mindkét vádlott esetében 1 év 6 hónap próbaidőre felfüggesztette.

Az ítélet ellen az ügyész eltérő minősítésért és a vádlottak előzetes bírósági mentesítésben részesítése végett fellebbezett. Ugyanakkor az I. rendű vádlott és védője enyhítésért, a II. rendű vádlott és védője felmentésért jelentett be fellebbezést. A másodfokon június 28-án, kedden eljárt Pécsi Ítélőtábla a vádlottak cselekményét az első fokon kiszabott büntetések érintetlenül hagyása mellett két rendbeli gondatlanságból elkövetett testi sértés vétségének minősítette és a vádlottakat előzetes bírósági mentesítésben részesítette. Az ítélet jogerős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában