Tűzoltók

2022.06.27. 17:26

Önállóan nyújthatnak segítő kezet a bajban a simontornyai önkéntesek

A Simontornyai Önkéntes Tűzoltó Egyesületet önálló beavatkozásra iktatták be ünnepélyes keretek között június 27-én, hétfőn. Ünnepi beszédet mondott Fülep Zoltán tűzoltó ezredes, a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság megbízott országos tűzoltósági főfelügyelője.

Farkas Eszter

Fotó_ Makovics Kornél

A Simontornyai Önkéntes Tűzoltó Egyesület július elsejétől a sárbogárdi hivatásos tűzoltó-parancsnoksággal kötött együttműködés alapján, a vállalt készenléti idejében önállóan is riasztható Igar, Simontornya és Tolnanémedi közigazgatási területére. Eszerint az egyesület a hivatásos tűzoltó egységek nélkül is végezhet káresemény felszámolást.

– Először is engedjenek meg egy kis időutazást, ami visszavisz minket egészen 2013-ba, amikor még csak gondolkoztunk azon, hogy bevezessük ezt a beavatkozó önkéntes tűzoltó egyesületi formát. Simontornya pedig már akkor egy mintapéldája volt ennek a gondolatmenetnek – mondta Fülep Zoltán tűzoltóezredes, majd hozzátette: elsődleges gondolat volt abban az időben, hogy ahol messze vannak a hivatásosok, oda a segítséget közelebb kellene hozni. Úgy gondolja, Simontornya esetében pontosan erről van szó, ezt valósítják meg. Fülep Zoltán szerint a legfontosabb változás az egyesület életében a felelősségvállalás mértéke.

Az első helyi önkéntes tűzoltó egyesületet 1876-ban alapították meg a településen, ami a későbbi világszínvonalú bőrgyárhoz is szervesen kapcsolódott. A rendszerváltás után, 2006-ban szűnt meg az akkor több mint kétszáz éve fennálló nagyipar, és került ezzel egyidejűleg válságba az egyesület is. 2010. november 19-én Marpingenből hozott egy tűzoltóautót a szervezet, amellyel a tárgyi feltételét megteremtették annak, hogy újraszerveződhessen a helyi tűzoltóság. A területi operatív programon 2017-ben nyert pályázat aztán több, mint négyszáz millió forint támogatást jelentett.

A rendezvényen jelen volt dr. Balázs Gábor tűzoltó dandártábornok, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, Magosi Lajos tűzoltóezredes, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, Göttlingerné Pintér Judit, a Tamási Járási Hivatal vezetője és Torma József a település polgármestere is.

Az ünnepséget abban a tűzoltólaktanyában rendezték meg, melynek épületét március 19-én adták át a Simontornyai Önkéntes Tűzoltó Egyesület számára. Nemcsak a Városi Tűzoltószertár épületét adták át a közel százötven éve működő egyesületnek márciusban, testvértelepülések delegációjától, Marpingenből pályázat útján háromezer eurót is kaptak a szertár méltó berendezésére.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában