Fürdőzés

2022.07.05. 11:11

Érdemes megszívlelni a Tolna Megyei Baleset-megelőzési Bizottság tanácsait!

A szabadvízi fürdőzés csábító, azonban számos veszély forrása – hívta fel a figyelmet a Tolna Megyei Baleset-megelőzési Bizottság.

TEOL

Illusztráció: Shutterstock

A nyár velejárója a szabadvizek, szabad strandok látogatása, amely különösen népszerű az iskolai szünidőt aktív pihenéssel töltő fiatalok körében. A felüdülési lehetőség ilyen formája természetes igény, azonban számos veszély forrása – figyelmeztet a főkapitányság, mely hasznos tanácsokat kínál a vízi balesetek megelőzésére.

A szabadvizeken, folyókon, holtágakon, egyéb vízfelületeken gyakran megengedett a fürdőzés. Ám bizonyos helyeken tilos a fürdés, amit tábla jelöl. A tiltás nem véletlen, hiszen ezeken a helyeken életveszélyes a fürdés – írták közleményükben. Ugyancsak fontos, hogy a hidak, kikötők, révátkelők és egyéb vízi műtárgyak (pl. duzzasztómű, zsilip, stb., )  300 méteres körzetében szintén tilos a fürdőzés.

Ezen túlmenően tilos tartózkodni a hajók útjában, ezért a Duna átúszása is szabályellenes.

Arra is figyelmeztetnek, hogy kellő óvatosság szükséges az ismeretlen vizeken, hiszen a víz alatti, nem látható tárgyak, faágak és egyéb akadályok könnyen sérülést okozhatnak. A folyóvizekben, különösen a Dunán gyakori örvények ugyancsak kellemetlen „meglepetést” okozhatnak. Az örvényekkel való „találkozás” súlyos következményekkel járhat, gyakran vízbe fulladáshoz vezet.

Mindezek figyelembevételével ajánlatos a megfelelő biztonsági feltételekkel ellátott kijelölt fürdőhelyek, ismert szabadstrandok igénybevétele még abban az esetben is, ha néhány kilométerrel többet kell kerékpározni vagy autózni a kikapcsolódás reményében. 

Mivel a szabadvizek hőfoka általában elmarad a strandfürdők hőmérsékletétől, nem szabad feledni a fő szabályt, miszerint a hőségtől felhevült testtel való vízbe ugrás könnyen izomgörcshöz, vízbe fulladáshoz is vezethet.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában