Szabadtéri tüzek

2022.07.17. 13:00

Nemcsak a tarló, a gabona is lángolhat

A tarlótűz, kiváltképp a nyári forróságban, meglehetősen gyakori. Ezzel együtt előfordul, hogy lábon álló gabona is lángra kap, nem is csekély esetben.

Sz. Á.

A nagy szárazságban könnyen lángra kap a gabona tábla, tarló. (Fotó: MW)

Utóbbi káresemény lehetséges okairól kérdeztük Köves Péter tűzoltó főhadnagyot, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjét.

– Szabadtéri, mezőgazdasági területen pusztító tüzet, főleg ebben az aszályos időszakban, könnyedén okozhat egy eldobott, el nem oltott cigarettacsikk is – mondta Köves Péter. – Ne feledjük el, hogy a lábon álló gabona mellett, avagy annak közelében nagyon sok helyen közút vezet. Kimutatható az összefüggés ezen helyszínek jellege és a tűzesetek között. Ugyanis sokszor előfordul, hogy az autósok vezetés közben az út széli árokba, vagy éppen a gabonatáblához hajítják a csikkeket. A száraz aljnövényzet ilyen esetekben gyorsan kigyulladhat és a tűz tovaterjedhet. Előfordul, hogy nincs közút a gabonatábla közelében, mindössze egy kerékpár, avagy földes gyalog út vezet át a táblák között. Ám a bringások és a gyalogosok között is akad dohányzó ember.

– S ha a cigaretta okozta veszélyforrástól eltekintünk, még mindig ott vannak a mezőgazdaságban alkalmazott munkagépek. Ilyen szárazságban elegendő egyetlen szikra és máris tűz keletkezik, és leéghet a kiszáradt gabona. Ezért is hangsúlyozzuk minden esetben a tűzvédelmi szabályok betartásának szükségességét, mert csak így előzhető meg a baj – hangsúlyozta Köves Péter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában