Közlekedés

2022.08.25. 19:10

Forgalommal szemben haladó autósok okoztak életveszélyt!

Egyre gyakrabban hajtanak fel autósok az autópályákra a menetiránnyal szemben – tájékoztatott honlapján a Magyar Közút Zrt. (MK Zrt.) mely „Tartsd az irányt!” elnevezéssel figyelemfelhívó kampányt indított.

TEOL

Illusztráció: Shutterstock

Az MK Zrt. tanácsokat is ad a járművezetőknek arra az esetre, ha forgalommal szemben közlekedő járművel találkoznak. Mint azt írták, fontos, hogy nyugodtak maradjunk, és ezzel párhuzamosan csökkentsük a sebességet. – Növelje a követési távolságot a saját, illetve az Ön előtt haladó autó közt, majd soroljon be a külső sávba, majd ha lehet, álljon meg a legközelebbi benzinkútnál, esetleg pihenőhelynél, amíg elmúlik a veszély!

Soha ne forduljon meg vagy tolasson vissza autópályán, autóúton – hívják fel a figyelmet arra az esetre, ha valaki gyorsforgalmi úton eltéveszt egy kijáratot. A gyorsforgalmi utakon sűrűn találhatóak különszintű csomópontok, azokon keresztül biztonságosan lehet lehajtani és megfordulni. Ha pihenőhelyet vagy leállóöblöt talál, álljon meg, és ha teheti, tekintse át a lehetséges útvonalat a tévesztés javítására – javasolja az MK Zrt.

Aki pedig azt veszi észre, hogy a forgalommal szemben halad, annak azt tanácsolják, hogy kapcsolja be a járműve vészvillogóját és lehetőség szerint húzódjon le a leállósáv szélére vagy forgalmi sávon kívülre, és álljon meg. Ezt követően vegye fel a láthatósági mellényét, szálljon ki az autóból, és várakozzon a korlát mögött, majd hívja a 112 segélyhívó számot – fogalmaztak kiemelve: senki se tolasson vissza a felhajtóra és senki se forduljon meg, vagy hajtson keresztbe az úton.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában