Vádemelés

2022.08.18. 15:38

Méregdrága programok miatt sújthatnak vagyonelkobzással egy férfit Szekszárdon

Szerzői jogok megsértésének bűntette miatt emelt vádat egy 54 éves férfi ellen a Szekszárdi Járási Ügyészség.

TEOL

Illusztráció: Shutterstock

A vádlott 2016 és 2018 májusa között két laptopján, valamint egy diagnosztikai műszeren olyan másolt járműipari adatbázis-szoftvereket és gépjármű műszaki adatokat tartalmazó szoftvereket használt, melyek után a szükséges jogdíjakat nem fizette meg A vádlott a szoftverekről, valamint a diagnosztikai műszerről licensz szerződéssel, illetve számlával nem rendelkezett, azokat egy úgynevezett „házaló” árustól vásárolta 30 ezer forintért – tájékoztatott Dr. Kiss Yvette, a Tolna Megyei Főügyészség sajtószóvivője.

A vádlott két laptopjának merevlemezére még 2016-ban olyan illegálisan másolt szoftvereket telepítettek, melyeknek vagy egyszeri telepítési jogdíjuk volt, vagy pedig havi illetve éves díjai, melyeket a vádlott a szoftverek jogtulajdonosainak nem fizetett meg. Ezzel az öt különböző jogtulajdonosnak összesen több, mint 9 millió forint kárt okozott – közölte a megyei főügyészség. Hozzátették, a nyomozó hatóság az illegálisan másolt szoftvereket tartalmazó eszközöket lefoglalta.

A vádlottal szemben a járási ügyészség végrehajtásában felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását és vagyonelkobzás elrendelését, valamint a lefoglalt eszközök elkobzását szorgalmazza a Szekszárdi Járásbíróságnál.

A főügyészség tájékoztatásában arra is kitért, hogy a szerzői jogról szóló törvény szerint szerzői jogi védelem alá tartozik az irodalom, a tudomány és a művészet minden alkotása. Ilyen alkotásnak minősül különösen a számítógépi programalkotás és a hozzá tartozó dokumentáció, azaz a szoftver bármely formában rögzített minden fajtája, ideértve a felhasználói programot és az operációs rendszert is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában