Lakástüzek

2022.09.27. 18:00

Életet menthet a tüzelő berendezések, kémények ellenőrzése

Tüzelő- és fűtőberendezésének tüzén felül, egy kéménytűzhöz, valamint egy veszélyt jelző szén-monoxid érzékelőhöz riasztották a Tolna megyei tűzoltókat hétfőn.

TEOL

Őcsényben a múlt héten vált a lángok martalékává egy ház (Fotó: M. K.)

Fotó: Makovics Kornél

Mint arról korábban beszámoltunk, hétfőn két tűzesethez is riasztották a Tolna megyei tűzoltókat. Idén megyénkben eddig 81 lakástűzhöz vonultak a tűzoltók, több mint 2100 négyzetmétert érintettek a lángok. A hűvösebb időjárás közeledtével ajánlott elvégeztetni a tüzelő-fűtő berendezések, így a kályhák, kandallók, gázkazánok és konvektorok, valamint a kémények karbantartását, ellenőrzését - tudtuk meg Köves Pétertől. A Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője hozzátette, a felülvizsgálattal, valamint a megfelelő, jó minőségű tüzelőanyag használatával megelőzhető, hogy a kémény miatt kigyulladjon az otthonunk, minimalizálható a szén-monoxid-mérgezés veszélye, és nem mellékesen kevesebbet is kell fizetni a fűtésért.

Tolna megyében a tűzoltókat idén 16 kéménytűzhöz riasztották. Az ilyen esetek leggyakoribb oka, ha nincs megfelelően kitisztítva, a kémény belső falára lerakódott korom és kátrány meggyullad. Gázos fűtés esetén kétévente, szilárd tüzelés esetén évente javasolt a kémények ellenőrzése. A kéményseprő ősszel és télen is el tudja végezni a kémény ellenőrzését, és ha szükséges, a tisztítását. Ilyenkor arra érdemes figyelni, hogy a kéményellenőrzés napján ne gyújtsunk be. A 1818-as telefonszám tárcsázásakor a 9.1-es menüpont alatt lehet bejelenteni igényünket a szolgáltatásra.

Kéményseprők
Fontos a kémények időszakos ellenőrzése (Fotó: MW)

A szén-monoxid mérgezés megelőzhető

A fűtési időszakban megnő a szén-monoxid-mérgezéses esetek száma. Megyénkben idén már 15 alkalommal vonultak tűzoltóink szén-monoxid-érzékelők riasztásaihoz, legutóbb éppen hétfő délután Bonyhádra. Minden nyílt égésterű fűtőeszköz és vízmelegítő forrása lehet a mérgező gáznak, amennyiben nem biztosított a levegő-utánpótlás. A kandalló, a cserépkályha, illetve a vegyes tüzelésű kazán, a konvektor és a fali vízmelegítő is lehet nyílt égésterű és akkor ezek a szoba levegőjét használják működés közben.

Érdemes minden nyílt égésterű fűtő- és vízmelegítő eszköz mellé szén-monoxid-érzékelőt helyezni. A megbízható érzékelők listája megtalálható a katasztrófavédelem honlapján. Az érzékelőt a fűtőeszköztől, vagy vízmelegítőtől egy méterre, fejmagasságba helyezzük el, és figyeljünk a szavatossági idejükre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában