Fontos a karbantartás

2022.09.26. 16:45

Kéménytűzhöz vonultak a dombóvári lánglovagok

Kéményben izzott korom miatt vonultak a dombóvári tűzoltók szombaton Nagyberkiben.

TEOL

Fontos a kémények időszakos ellenőrzése (Fotó: MW)

Fotó: Imre György

Egy családi ház kéményében lerakódott korom izzott vasárnap este Nagyberkiben, a Dózsa György utcában. A tűzesethez riasztott dombóvári hivatásos tűzoltók észlelték, hogy az égéstermék-elvezető eltömődött, amelyet megszüntettek, majd a továbbiakban felügyelték a kémény izzását. A ház fűtését más módon meg tudták oldani a lakók.

A Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közleménye szerint fontos elvégeztetni a tüzelő-fűtő berendezések, így a kályhák, kandallók, gázkazánok és konvektorok, valamint a kémények karbantartását, ellenőrzését. Ezzel, és megfelelő, jó minőségű tüzelőanyag használatával megelőzhető, hogy a kémény miatt kigyulladjon az otthonunk, minimalizálható a szén-monoxid-mérgezés veszélye, és mindemellett kevesebbet is kell fizetni a fűtésért.

A szakemberek minden évben több ezer, veszélyt jelentő hibát tárnak fel a tüzelőberendezések és füstelvezető-rendszerek átvizsgálásakor vagy tisztításakor (képünkön). A kémények rendszeres vizsgálata azért elengedhetetlen, mert ezek olyan épületgépészeti berendezések, amelyek hibái a használók előtt rejtve maradnak, vagyis csak az időszakos kéményellenőrzés adhat valós képet az égéstermék-elvezető állapotáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában