Vádemelés

2022.10.17. 12:34

A tilos jelzése ellenére a vasúti átjáróba hajtott

Közlekedés biztonsága ellen gondatlanságból elkövetett vétség miatt emelt vádat egy 34 éves román állampolgárságú férfi ellen a Szekszárdi Járási Ügyészség – tájékoztatta lapunkat dr. Kiss Yvette, a Tolna Megyei Főügyészség sajtószóvivője.

Szeri Árpád

A kép illusztráció.

A vád szerint a vádlott 2019. június 8-án kora délután Simontornya lakott területén belül haladt az általa vezetett járműszerelvénnyel, Igar irányából a 61-es számú főút irányába. A 64-es számú főút és a vasúti fővonal kereszteződésében a vasúti átjárót biztosító fény- és félsorompó tilos jelzése ellenére az átjáróba hajtott, majd ott forgalmi okból megállt. Emiatt az átjárót biztosító félsorompó csapórúdja a járműszerelvény jobb oldalára csukódott, majd letört.

Cselekményével a vádlott megszegte a KRESZ azon szabályát, mely szerint a vasúti átjáró előtt meg kell állni, ha a teljes sorompót kiegészítő fényjelző berendezés, illetőleg a fénysorompó vagy félsorompóval kiegészített fénysorompó villogó piros jelzést ad.

A félsorompó letörését követően a vádlott a helyszínt az adatai hátrahagyása nélkül elhagyta. A cselekményt térfigyelő kamera rögzítette.

A történtek következtében személyi sérülés nem történt, azonban a félsorompóban több, mint 26 ezer forint kár keletkezett. Ennek megtérítése érdekében a sértett vasúti társaság a nyomozás során polgári jogi igényt terjesztett elő.

A vádlott a cselekményével a vasúti közlekedés biztonságát veszélyeztette.

A járási ügyészség a vádlottal szemben tárgyalás mellőzésével, büntetővégzésben pénzbüntetés kiszabását szorgalmazza a Tamási Járásbíróságnál, egyben indítványt tett a sértett polgári jogi igényének elbírálására.

Augusztusban arról írtunk portálunkon, hogy tizenkét esetben törték le a sorompó rúdját járművek Tolnában. A cikket ide kattintva találja!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában