Riasztások

2022.10.11. 12:59

Ketten haltak meg idén lakástűzben Tolnában

Október 11-ig 84 lakástűzhöz vonultak a tűzoltók Tolna megyében. Két esetben az épületben tartózkodókon már nem lehetett segíteni, életüket vesztették, további négy lakót pedig sérülésekkel sikerült kimenteni a lakóingatlanokból - tájékoztatott a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

TEOL

Képünk illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A Szekszárdon március 13-án és a Mőcsényben március 17-én történt haláleset is konyhában történt és mindkét eset nyílt láng használatára vezethető vissza. Egy idős férfi és egy nő felsőruházata gyulladt meg. Leggyakrabban az idősebb lakók válnak ilyen eset áldozatává, mert mire észlelik a tüzet, addigra már halálos mennyiségű füstöt lélegeztek be. A háromnegyed év során keletkezett lakástüzek eloltásához összesen 252 tűzoltójármű vonult. Az épületekben összesen 2120 négyzetméternyi terület égett le.

Legutóbb egy családi ház melléképületében tárolt szemét gyulladt meg hétfő délután Nagydorogon. A helyszínre a paksi hivatásos és a nagydorogi önkéntes tűzoltók vonultak és egy vízsugár segítségével eloltották a tüzet, így az nem terjedt át a lakóépületre. A beavatkozó egységek hőkamerával átvizsgálták az épületet, majd átszellőztették a füsttel telítődött helyiséget.

lllusztráció: Shutterstock

Huszonhat alkalommal a kéményben keletkezett a tűz, de gyakori volt, hogy a konyhában, a hálóban, tárolóban, vagy a nappaliban csaptak fel a lángok. A legtöbb lakástűz elektromos problémára, nyílt láng használatára, a fűtés hibáira, főzésre, vagy dohányzásra vezethető vissza. 2021-ben az azonos időszakot vizsgálva tizenöt kéménytűzhöz vonultak a Tolna megyei tűzoltók. A témáról korábban itt írtunk a Teol.hu hírportálon.

A legbiztonságosabb, ha úgy vágunk neki a fűtési szezonnak, hogy előtte egy szakember ellenőrizte a fűtőeszközünket, és egy kéményseprő megvizsgálta a kéményünket. Magánszemélyek számára ingyenes a kéményseprés, viszont a családi házakhoz előzetes időpont-egyeztetést követően megy ki a kéményseprő. Ezt a 1818-as hívószámon – a 9-es és 1-es menü pontot kiválasztva –, vagy az interneten, ide kattintva lehet megtenni.

Hibás vagy szabálytalan kémény működtetése esetén kéménytűz és szén-monoxid-mérgezés következhet be. Október 11-ig 16 szén-monoxiddal összefüggő eset miatt riasztották a tűzoltóegységeket, míg tavaly bő kilenc hónap alatt mindössze 7 alkalommal vonultak.

A hazai lakástüzekről itt, a szén-monoxid-mérgezésről itt olvashatják el korábbi írásainkat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában