Hétvégi események

2022.11.07. 14:30

Mozgalmas hétvégje volt megyénk tűzoltóinak

Kigyulladt mosógéphez, fatárolóhoz, közlekedési balesetekhez és egy jelzést adó szén-monoxid-érzékelőhöz vonultak megyénk tűzoltói az elmúlt 72 óra leforgása alatt. Összesen négy tűzeset és hat műszaki mentés adott munkát a tűzoltórajoknak – tájékoztatott a megyei katasztrófavédelem.

TEOL

Illusztráció: Shutterstock

Ahogy azt korábban megírtuk, péntek reggel kigyulladt egy mosógép Szekszárdon, a Kadarka utcában, a Babits iskolaépület tankonyhájában. A tűzesethez a szekszárdi hivatásos egységek két gépjárműfecskendővel vonultak, majd eloltották a tüzet. Az épületet 400 fő sértetlenül, fegyelmezetten hagyta el. A szekszárdi egységek átszellőztették az épületet, a diákok visszatérhettek a tantermekbe.

Kigyulladt egy tíz négyzetméteres fatároló Dunaszentgyörgyön, a Szegfű közben szombat este. A tűzesethez a paksi hivatásos tűzoltókat riasztották, akik egy vízsugár és kéziszerszámok segítségével oltották el a keletkezett lángokat.

Péntek délután lesodródott az úttestről, majd az oldalára borult egy személyautó Kapospulán, a 61-es számú főút 95. kilométerénél. Az utasok önerejükből elhagyták a járművet. A műszaki mentéshez riasztott dombóvári hivatásos tűzoltók áramtalanították a gépjárművet, valamint felitatták az úttestre folyt motorolajat.

Karambolozott egy úttisztító teherautó és egy dobozos áruszállító gépjármű péntek délután Bikácson, aminek következtében az úttisztító árokba borult. A műszaki mentéshez riasztott sárbogárdi hivatásos tűzoltók elzárták a teherautó fülkéje mögött szivárgó két gázpalackot, valamint feszültségmentesítették a járműveket. Az úttisztító sofőrjét a mentők kórházba szállították.

Bejelzett egy szén-monoxid-érzékelő egy családi ház nappalijában Szekszárdon, a Batthyány utcában vasárnap délelőtt. A szekszárdi hivatásos tűzoltók vonultak az adott címre, ahol az eset rekonstruálásakor szén-monoxid-koncentrációt nem tudtak kimutatni. A szoba gázkonvektora mellett elhelyezett érzékelőből a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat hetek óta naplózott veszélyes határérték alatti értékeket olvasott ki. A tűzoltók felhívták a tulajdonos figyelmét, hogy az adott fűtőeszközt ne használják, valamint értesítették az illetékes közüzemi szolgáltatót és a kéményseprőket. 

Megelőzés

A fűtési időszakban megnő a szén-monoxid-mérgezéses esetek száma. Tévhit, hogy csak a régi gázkazánoknál jelentkezhet ez a probléma, hiszen minden nyílt égésterű fűtőeszköz és vízmelegítő forrása lehet a mérgező gáznak, amennyiben nem biztosított a levegő-utánpótlás. A kandalló, a cserépkályha, illetve a vegyes tüzelésű kazán, a konvektor és a fali vízmelegítő is lehet nyílt égésterű és akkor ezek a szoba levegőjét használják működés közben. 

Ha nincs elég friss levegő ezek környezetében, szén-monoxid fog keletkezni, ami magas koncentrációban akár egy percen belül is halált okozhat. Évente egyszer érdemes szakemberrel megnézetni a fűtést és a vízmelegítőket. Ezek hőtermelő, lánggal égő berendezések, a meghibásodásuk lakástűzhöz vagy szén-monoxid-mérgezéshez vezethet. Az egyéb épületgépészeti berendezéseket – páraelszívó, motoros szagelszívó ventilátor, szárítós mosógép – is figyelembe kell venni a kazán üzemelése során, mert ezek szintén a lakás levegőjét használják.

Érdemes minden nyílt égésterű fűtő- és vízmelegítő eszköz mellé szén-monoxid-érzékelőt helyezni. A megbízható érzékelők listája megtalálható a katasztrófavédelem honlapján. Az érzékelőt a fűtőeszköztől, vagy vízmelegítőtől egy méterre, fejmagasságba helyezzük el, és figyeljünk a szavatossági idejükre.

A statisztikák szerint nemcsak haláleset nem következett be, hanem füstmérgezést sem szenvedett senki azokban a lakásokban, házakban, ahol volt füstérzékelő. Mint azt korábban írtuk, Akár halálos baleset is elkerülhető lehet egy néhány ezer forintos kütyüvel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában