ítélet

2022.11.10. 11:20

Rakodógéppel törte be egy busz ajtajának üvegét

Foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt indult büntetőügyben hozott ítéletet egy november 9-én, szerdán tartott előkészítő ülésen Szekszárdi Járásbíróság.

TEOL

A kép illusztráció.

Fotó: MUNGKHOOD STUDIO

Az ítélet szerint a vádlott gépkezelőként dolgozik egy útépítéssel foglalkozó gazdasági társaságnál, amely Kölesden és Kistormáson végzett kerékpárút építési munkákat – tájékoztatott csütörtökön a Szekszárdi törvényszék. Mint azt a közleményben részletezték, a munkálatok 2020. november 23-án Kölesden zajlottak, amikor a munkavégzési terület közvetlen közelében haladt el egy Gyönkre tartó menetrend szerinti autóbusz járat. A vádlott az általa működtetett rakodógéppel az úttest jobb oldali forgalmi sávjában végzett munkát, az útépítéshez szükséges aszfaltot rakodta le előtte álló pótkocsis járműszerelvényről.

Az autóbusz vezetője észlelte az építési munkálatok forgalmi irányítójának szabad jelzését, ezért áttért a menetirány szerinti bal oldalra, majd megkezdte a munkagépek kikerülését. Miután a busz eleje már elhaladt a kotrógép mellett, a vádlott a kotrógép forgórészét jobbra fordította, így annak hátsó része átért a bal oldali forgalmi sávba. Ennek következtében a kotrógép hátulja nekiütközött az autóbusz jobb oldalának.

Az ütközés hatására az autóbuszon sérülések keletkeztek, a hátsó ajtó üvege betörött és az üvegszilánkok berobbantak az utastérbe. Az autóbuszon négy utas tartózkodott, de közülük senki sem sérült meg. Az ütközés következtében nyolcszázezer forint kár keletkezett az autóbuszban.

A vádlott az előkészítő ülésen beismerte a bűnösségét és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról.

Tekintettel arra, hogy az autóbusz több utasának a testi épsége is közvetlen veszélybe került, a bíróság a vádlottat – az ügyészségi indítvánnyal egyezően – 2 év próbára bocsátotta. Az ítélet jogerős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában