Ítélethirdetés

2022.11.25. 10:20

Végrehajtandó börtön járt az életveszélyt okozó testi sértésért

A Szekszárdi Törvényszék a november 22-én tartott tárgyaláson 3 év 2 hónap börtönbüntetésre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte azt az ötvenes évei elején járó férfit, aki 2021 nyarán súlyosan bántalmazta férfi ismerősét - tájékoztatta portálunkat dr. Kovács Ildikó bíró, sajtószóvivő.

TEOL

A rúgástól a sértett lépe megsérült (illusztráció, Shutterstock)

Az elsőfokú ítélet tényállása szerint a vádlott 2021. június 14-ét megelőzően két-három héttel ingatlanába befogadta régi ismerősét, a sértettet, aki azonban italozó életmódot folytatott, ráadásul a vádlott élettársával viszonyt kezdeményezett, aki ennek eredményeként az ingatlanból elköltözött.

A vádlott tavaly június 14-én a munkából érkezett vissza otthonába, ahol megelégelve a sértett italozó életmódját valamint azt, hogy aznap nem ment dolgozni – holott a munkalehetőséget ő szerezte neki –, és felszólította a sértettet az ingatlana elhagyására. A vádlott számon kérte a sértetten a viselkedését, majd őt tettleg bántalmazta. A bántalmazás során a vádlott a legalább egy alkalommal, nagy erővel ököllel arcul ütötte a sértettet, aki ennek következtében a földre esett. A vádlott ezt követően legalább egy alkalommal, nagy erővel a bal oldalán – a VII. és XII. borda között – meg is rúgta.

Az elszenvedett ökölcsapástól a sértett a bal oldali járomcsontja eltörött szenvedte el, a rúgás pedig a lép hátulsó pólusának többszörös szakadását, azzal összefüggésben jelentős tömegű vérgyülemet eredményezett. A bántalmazás során elszenvedett lépszakadás miatt a vérképző szervét el kellett távolítani. Előbbi sérülés közvetlen életveszélyes állapotot eredményezett, míg a lépeltávolítás maradandó fogyatékosságnak, illetve súlyos egészségromlásnak minősül.

A törvényszék a bűnösségét csak részben beismerő vádlottat – az egyébként 2-8 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható – életveszélyt okozó testi sértés bűntettében mondta ki bűnösnek, és 3 év 2 hónap börtönbüntetésre, valamint 4 év közügyektől eltiltásra ítélte. A vádlott legkorábban a szabadságvesztés 2/3-ának kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra. Az ítélet nem jogerős, a vádlott és védője a büntetés enyhítéséért jelentett be fellebbezést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában