Közlekedés

2022.12.09. 07:56

Elképesztő kifogásokat hallanak a rendőrök Tolnában az övet nem használóktól

Beleharapott a kormányba, és több fogát kitörte egy autós nemrég egy baleset során. A biztonsági öv használatával ez elkerülhető lett volna – hívta fel a figyelmet a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság: Közleményükből az is kiderül, elképesztő kifogásokkal képesek előállni az övüket nem használó sofőrök és utasok.

TEOL

Illusztráció: MW

Az első és legfontosabb dolog az, hogy Magyarországon a közúti közlekedésben – néhány, alább részletezett esettől eltekintve – kötelező a biztonsági öv használata. Ez azt jelenti, hogy annak bekapcsolása nem lehetőség, hanem kötelezettség mindenki számára. Ez a társadalmi felelősségvállalás részévé kell, hogy váljon – írta a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság. Hozzátették, a tapasztalatok szerint azonban a mai napig „sokak számára nem egyértelmű ez az apró mozdulat”.

A közleményben kiemelték, „sajnálatos tény, hogy a Tolna megye útjain bekövetkezett, tragédiával végződő balesetek csaknem harmada elkerülhető lett volna az elmúlt időszakban, ha a baleset részesei – legyenek sofőrök vagy utasok – becsatolják az övüket”.  

Kivételes esetek, amikor nem kell becsatolni a biztonsági övet

 

- a hátramenetben közlekedő gépkocsi vezetőjének

- a taxi gépkocsi vezetőjének, ha taxi üzemmódban utast szállít

- a mentő gépkocsi betegellátó terében utazóknak, ha a becsatolás a beteg állapotának romlását okozhatja, a betegellátást akadályozza

- a lakott területen menetrend szerinti személyszállítást végző autóbuszban

- a lakott területen kívül menetrend szerinti személyszállítás végző autóbuszban, ha álló utasokat is szállíthat

- az autóbuszban szállított 3. életévét még be nem töltött gyermeknek

- annak, aki külön jogszabályban meghatározott orvos által kiállított igazolással rendelkezik.

 

Elképesztő kifogásokat képesek kitalálni a sofőrök és az utasok 

A rendőrök számos kifogással találkoznak, amikor olyan sofőrrel vagy utassal szemben intézkednek, akik nem használják az övüket. Ezek közül néhány:

 „Nekem ne mondja meg senki, hogy becsatolom-e magam, az én életem, az én egészségem!” – Igaz, hogy mindenki elsősorban a saját életéért és testi épségéért felelős. De ez nem jelenti azt, hogy a közlekedés során szándékosan, felesleges veszélynek tehetjük ki magunkat. 

 „Erős vagyok, ütközéskor a karjaimmal képes vagyok megtartani, megtámasztani magam” – A valóságban ez nem igaz, hiszen akár már 30 km/óra ütközési sebesség mellett is olyan terhelés éri az emberi szervezetet, amely során a saját testtömege 20-30 szorosát kellene egy pillanat alatt megtartania.

„Szorít az öv, kényelmetlen” – Azt kell tudomásul venni, hogy a kissé kellemetlen érzés, korántsem mérhető össze a balesetkor szerezhető akár legkisebb mértékű sérüléssel járó fájdalommal. Azt se felejtsük el, ha az övünket a saját méreteinkhez állítjuk be, akkor azzal a kellemetlenség mértékét minimálisra csökkenthetjük.

„Ütközéskor jobb, ha nincs becsatolva a biztonsági övem, mert inkább kirepülök a kocsiból, mint hogy az összetört járműbe beszoruljak” – Ez egy téves gondolkodás. A gépkocsiból ütközéskor kiesni olyan terhelést jelent, mintha valaki több emeletnyi zuhanás után az úttestre esne. A test a gépkocsiból kizuhanás előtt áttöri a jármű szélvédőjét, mely olyan fej-, illetve végtag sérülést eredményezhet, amely önmagában is halálos kimenetelű lehet.

 „Csak ide megyek a boltba, óvodába, iskolába” – Ilyen távolságon belül is érhet minket baleset, akár az elindulás utáni pillanatban is. Ilyenkor a távolság nem lehet mérvadó.

„Elfelejtettem, amúgy mindig használom” – A biztonsági öv rendszeres használata az elindulást megelőzően annyira megszokottá, ezzel szinte automatikussá válik, olyan elengedhetetlen része lesz az elindulás előtti rutinnak, mint az hogy sebességbe kapcsolunk, irányjelzőt használunk, vagy kiengedjük a kéziféket. Aki használja az övet, az nem felejti el, mivel részét képezi az elindulásnak.

„Van a gépkocsimban légzsák, az úgyis megvéd” – Ne felejtsük el, a légzsák csak a becsatolt biztonsági övvel együtt fejti ki azt a védelmi hatását, amiért kifejlesztették és beépítették a gépkocsiba. A balesetkor kinyíló légzsák, a biztonsági öv nélkül előre lendülő testet nem abban a helyzetben éri, mintha a gépkocsiban ülő be lett volna csatolva, így az szintén sérülést okozhat, és önmagában nem alkalmas a test megtartására.

„Ha az ütközés után kigyullad a kocsim, a becsatolt biztonsági öv miatt bent ragadok az égő autóban” – Ütközést követően csak akkor leszünk képesek elhagyni a gépkocsit, ha a bekövetkezett baleset során nem keletkezett olyan mértékű sérülésünk, ami ezt lehetetlenné tenné. Ez a legnagyobb eséllyel úgy garantálható, ha a biztonsági öv be van csatolva. A gépkocsik kialakításából adódóan a biztonsági öv csatjai a járművek legvédettebb pontján vannak elhelyezve, így azt mi, a járműben utazók, vagy a segítségünkre sietők egyetlen mozdulattal ki tudják csatolni.

Észérvekkel alátámasztható indok nincs a biztonsági öv használata ellen

Felelősek vagyunk magunkkal, a családunkkal, de a közlekedés többi résztvevőjével szemben is. Ehhez szorosan hozzátartozik a biztonsági öv használata, adjunk meg magunknak minden esélyt az előre nem látható veszélyhelyzetek, balesetek esetére!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában