Katasztrófavédelem

2023.01.06. 15:08

Öt ember életét követelték a lakástüzek Tolnában

Országosan és Tolnában is több lakástűz keletkezett tavaly, mint 2021-ben. A megyében öten vesztették életüket a tűzesetek következtében. A leggyakrabban nyílt láng használata, elektromos probléma, a fűtési rendszer hibája, főzés, vagy dohányzás vezetett tűzhöz.

TEOL

Tavaly országosan 7414 lakástűz keletkezett, 228-cal több, mint 2021-ben, ami 3 százalékos emelkedést jelent. Az év folyamán 102 ezer négyzetméternyi épített terület égett le, 19 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. 

A kép illusztráció.

Tolnában százkilenc alkalommal riasztották a tűzoltókat beavatkozást igénylő lakástüzekhez, míg 2021-ben kilencvenkettő esetben hagyták el a szertárat a fecskendők. Összesen mintegy két és félezer négyzetméternyi lakrész vált a lángok martalékává a tavalyi év során – tájékoztatott a Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

A lakástüzekben kilencvenkettő ember vesztette életét, ami hattal több, mint az azt megelőző évben. Átlagosan négynaponta szedett áldozatot a tűz. Összesen hatszázharmincöt ember sérült meg, nyolc százalékkal több, mint egy évvel korábban. Többségük a belélegzett füst miatt vesztette életét.

Tolna vármegyében a százkilenc beavatkozás során öt ember életét már nem lehetett megmenteni 2022-ben, további kilenc lakót pedig sérülésekkel szállítottak kórházba. A lakástüzek eloltása több, mint százhárom órát vett igénybe, továbbá háromszáztizennégy tűzoltóautót riasztottak. A leghosszabb beavatkozás négy és fél órán át tartott: január 17-én egy cserép héjazatú, tégla falazatú dunaföldvári lakóházban keletkezett tűz, amelyet a solti, dunaújvárosi, paksi hivatásos és dunaföldvári önkéntes tűzoltók oltottak el. 

Mint azt megírtuk a halálos kimenetelű tűzeset kapcsán április 3-án letartóztattak egy dunaföldvári férfit, aki a gyanú szerint felgyújtotta a saját házát, mely teljesen kiégett. A tűzben a férfi rokona olyan súlyos égési sérülést szenvedett, hogy a kórházba szállítást követően meghalt.

A leggyakrabban nyílt láng használata, elektromos probléma, a fűtési rendszer hibája, főzés, vagy dohányzás vezetett tűzhöz. A márciusban Szekszárdon és Mőcsény-Palatincán bekövetkezett halálesetek is konyhában történő nyílt láng használatára vezethetők vissza. Mindkét alkalommal egy-egy idős lakó felsőruházata gyulladt meg.

Mint azt megírtuk, a fentiek mellett októberben Mucsiban, decemberben pedig Kisvejkén követelt emberéletet egy-egy lakástűz. 

A Tolna vármegyei százkilenc tűzzel érintett otthon közül egyikben sem volt füstérzékelő, holott ezek a készülékek már a tűz kezdeti fázisában megbízhatóan jeleznek, amikor még van idő cselekedni, az éppen meggyulladt tüzet eloltani, vagy kimenekülni és a tűzoltókat hívni. Országosan is mindössze 19 tűzzel érintett helyszínen voltak kihelyezve az adott esetben életet is mentő készülékek.

A szén-monoxid jelenlétével kapcsolatos riasztások száma az elmúlt öt év távlatában növekvő tendenciát mutat. Előző évben huszonhészer hívták a tűzoltókat szén-monoxid miatt, ez héttel több, mint egy évvel korábban. Öt éve, 2018-ban hét, 2019-ben tizenöt, 2020-ban pedig huszonkettő alkalommal szólaltak meg az otthonokban a készülékek. 

Az esetszám-növekedés egyértelmű oka, hogy egyre több lakásban van szén-monoxid-érzékelő. Országosan az érzékelők terjedésének köszönhetően huszonegy százalékkal csökkent a mérgezések száma, összesen kétszázöt ember szenvedett valamilyen mértékű szén-monoxid-mérgezést. Az év során tizenkilenc ember vesztette életét a mérgező gáz miatt. Tolna vármegyében 2022-ben nem esett senki áldozatául a láthatatlan gyilkosnak.

A szén-monoxid akkor jön létre, ha beltérben nyílt láng van és a tűz nem kap elég levegőt. Minden olyan fűtőeszköz és vízmelegítő forrása lehet a mérgező gáznak, amelynek látható, elérhető az égéstere. A tragédiák elkerülése érdekében gondoskodni kell az állandó és automatikus szellőzésről és érdemes egy szén-monoxid-érzékelőt is beszerezni.

Nőtt a kéménytüzek száma is

Tavaly kéménytüzekhez harminc alkalommal riasztották Tolnában a tűzoltókat, míg egy évvel korábban huszonkettő esetben kaptak riasztást. Amennyiben a fűtési szezont megelőzően elmaradt volna a tüzelő-, fűtőberendezésünk, továbbá kéményünk karbantartása, ellenőrzése, úgy azokat még most sem késő szakemberrel megvizsgáltatni biztonságunk érdekében. Magánszemélyek számára ingyenes a kéményseprés, viszont a családi házakhoz előzetes időpont-egyeztetést követően megy ki a kéményseprő. 

Ezt a https://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/ oldalon, vagy a 1818-as hívószámon a 9-es és 1-es menüpontot kiválasztva lehet megtenni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában