Vádemelés

2023.02.03. 11:02

Focimezek árusításával vert át több, mint harminc embert

A Szekszárdi Járási Ügyészség egy rendbeli kisebb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette, és harminckettő rendbeli, üzletszerűen elkövetett csalás vétsége miatt emelt vádat egy 29 éves budapesti férfi ellen – írta közleményében a Tolna Vármegyei Főügyészség.

TEOL

Illusztráció: Shutterstock

A vádirat szerint a vádlott több évig foglalkozott futballmezek adásvételével. Az üzletek lebonyolításához egy internetes hirdetési oldalon regisztrálva hirdetéseket adott fel, majd az ezek alapján beérkező megrendeléseket úgy teljesítette, hogy a vételárnak az általa megadott és a nevén lévő bankszámlára való átutalását követően, külföldi internetes oldalakról futballmezeket rendelt, amelyeket aztán ő maga továbbított a megrendelő címére.

2021. márciusától kezdődően azonban a vádlott a hirdetéseire jelentkező sértettek részéről elutalt pénzösszegeket elfogadta, viszont a focimezeknek a vételár ellenében való átadására valójában már nem volt lehetősége és az nem is állt szándékában, így azokat nem teljesítette.

A tévedésbe ejtett sértettek egy része megkísérelte felvenni a kapcsolatot a vádlottal a hirdetésekben megadott elektronikus levelezési címen, mire a vádlott vagy ígéretet tett a megrendelés teljesítésére vagy egyáltalán nem reagált. A sértettek másik része a vádlott által a hirdetésben megadott mobiltelefonszámon kereste őt, melyen azonban elérhetetlen volt.

Ugyanezen a módszerrel a vádlott 2021. március 11. és június 30. között összesen 33 sértettet ejtett tévedésbe az ország különböző részeiből, akiknek egyenként 8.000,- és 80.000,-Ft közötti kárt okozott. A vádlott a csalási cselekményeket rendszeres haszonszerzésre törekedve, üzletszerűen követte el, összesen több, mint 475.000,-Ft-ra tett szert. A sértettek többsége az eljárás során polgári jogi igényt terjesztett elő.

A büntetlen előéletű vádlottal szemben a járási ügyészség végrehajtásában felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását, pénzbüntetés kiszabását, valamint vagyonelkobzást szorgalmaz a Szekszárdi Járásbíróságnál. Emellett a járási ügyészség indítványt tett a sértettek polgári jogi igényének elbírálására is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában