Embercsempészet

2023.02.14. 14:39

Migránsokat sanyargató szerbeket ítéltek el Szekszárdon

Harminckét illegális bevándorlót próbált meg átcsempészni Magyarország területén az a két szerb származású férfi, akiket végrehajtandó szabadságvesztésre ítélt február 13-án a Szekszárdi Járásbíróság.

TEOL

Az ítélet szerint a vádlottak ismeretlen személyekkel abban állapodtak meg, hogy vagyoni ellenszolgáltatás fejében közreműködnek érvényes útiokmánnyal nem rendelkezők Magyarországról Ausztriába történő eljuttatásában – tájékoztatott kedden közleményben a Szekszárdi Törvényszék. Ennek érdekében az elsőrendű vádlott Svájcban egy futárszolgálat logójával ellátott teherautót bérelt. Az embercsempészek 2021. október 16-án a kora reggeli órákban egy Csávoly és Felsőszentiván közötti erdős, bokros területen harminckettő – magát szír állampolgárnak valló – illegális bevándorlót vettek fel a teherautó rakterébe, majd elindultak az ország nyugati határa felé. Az utasok között volt egy 5 éves gyermek is. 

Fotó: Police.hu

Részükre a vádlottak sem ételt, sem italt nem biztosítottak, a teherautó rakodótere sem ülésekkel, sem pedig biztonsági berendezéssel nem volt felszerelve, a szellőzést mindössze négy kis méretű nyílás biztosította. Az M9-es autóút bogyiszlói lehajtója előtt a vádlottak már távolról észlelték a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság által létesített ellenőrző áteresztő pontot. Ezért az autót leállították és a raktérben utazókat felszólították arra, hogy hagyják el a járművet. Ezt követően továbbhajtottak, majd az M9-es autóút bogyiszlói lehajtója előtt a rendőrök intézkedés alá vonták őket.

A bíróság az első-és a másodrendű vádlottat bűnösnek mondta ki társtettesként, bűnszervezetben, vagyoni haszonszerzés végett, az államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva, a csempészett személy sanyargatásával elkövetett embercsempészés bűntettében.

A járásbíróság az elsőrendű vádlottat három év börtön fokozatban letöltendő szabadságvesztésre és Magyarország területéről való hat év kiutasításra, míg a másodrendű vádlottat két év hat hónap börtön fokozatban végrehajtandó szabadságvesztére és Magyarország területéről való öt év kiutasításra ítélte. A vádlottak a szabadságvesztés büntetésből nem bocsáthatók feltételes szabadságra.

Fotó: Police.hu

Az ítélet nem jogerős. Az ügyészség súlyosításért fellebbezett, míg a védelem fellebbezése elsődlegesen a csempészett személy sanyargatásával és a bűnszervezeti minősítés mellőzésére, másodlagosan pedig a kiszabott büntetés enyhítésére irányult. Az eljárás a Szekszárdi Törvényszéken folytatódik másodfokon.

Mint azt annak idején megírtuk, a rendőrök állampolgári bejelentést útján értesültek arról, hogy az M9-es autóúton több tucatnyian ugrottak ki egy furgonból, majd a jármű elhajtott.  Az egyenruhások ezt követően az autóút melletti területen találták meg az illegális bevándorlókat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában