Katasztrófavédelem

2023.03.13. 15:20

Könnyen szabadtéri tűzhöz vezethet a zöldhulladék elégetése

A kerti munkák részeként végzett zöldhulladék-égetés könnyen kiterjedt szabadtéri tűzhöz vezethet, amely a természeti és épített környezetet jelentősen veszélyezteti – hívta fel a figyelmet a Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

TEOL

Az év elejétől március 13-ig összesen huszonhét esetben vonultak Tolnában a tűzoltóegységek szabadtéri tüzekhez. A lángok több, mint 22 hektárnyi területen pusztítottak.

Képünk illusztráció. (Fotó: MW/Lang R.)

Tizenöt hektárnyi terület égett le február 24-én Bikács külterületén, ahol egy elektromos kábelre dőlt fa gyújtotta be a környezetben található aljnövényzetet. Legutóbb, március 12-én – mint azt megírtuk – Szekszárdon, egy Remete utcai hátsó kertben égett avar, gaz és aljnövényzet körülbelül 1000 négyzetméternyi területen. 

A katasztrófavédelem felhívta a figyelmet, hogy mielőtt valaki a kertjében égetné el a zöldhulladékot, minden esetben  vegye figyelembe a helyi szabályozásban foglaltakat, hiszen csak kivételesen engedélyezett a szabadtéri égetés, a zöldhulladék elszállítását pedig külön szolgáltatás biztosítja.

Amennyiben a település önkormányzata lehetőséget biztosít a zöldhulladék égetésére, alapszabály, hogy a tüzet soha nem szabad felügyelet nélkül hagyni. Már a tűzgyújtás időpontjában álljon rendelkezésre a tűz eloltásához szükséges eszköz, amely lehet akár vödörben, hordóban lévő víz, vagy a kerti locsolótömlő. Egy lapát segítségével könnyen kialakítható a földtakarás, megszüntethető a parázslás. A tűz továbbterjedését legtöbbször a szél okozza, ezért ha feltámad a szél, az égetést abba kell hagyni. 

A szabadtéren keletkező tüzek másik gyakori oka az eldobott, égő cigarettacsikk. A tüzek megelőzése és a természet védelme érdekében kiránduláson, túrázáskor a csikket ne dobják el, gyűjtsék össze megfelelő, nem éghető anyagú, hordozható tárolóban. 

Mint azt megírtuk, tavaly 19 százalékkal emelkedett a tűzesetek száma Tolnában. Erről ide kattintva olvashat bővebben!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában