Földrengés

2023.03.30. 20:00

Törökországi tapasztalatairól tartott előadást az ezredes Szekszárdon

Dr. Hábermayer Tamás tűzoltó ezredes, a Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese tartott beszámolót szerdán a törökországi földrengés utáni állapotokról.

Brunner Mónika

Az ezredest önkéntes jelentkezése és a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság nemzetközi szakértőként történő felajánlását követően Brüsszelből értesítették, hogy beválogatták a küldetésben részt vevő európai uniós polgári védelmi szakértői csapatba. A szakember ezután február huszonegyedikétől három héten át e szakértői csapat biztonsági szakértőjeként volt jelen a földrengés sújtotta területeken. 

Dr. Hábermayer Tamás tűzoltó ezredes tartott előadást törökországi szakértői munkájáról. Fotó: Mártonfai Dénes

A török földrengések epicentrumához közel, Gaziantep és Antakya (Hatay) városában látott el szolgálatot. A törökországi feladatairól elmondta, hogy a kárterületen nemzetközi humanitárius koordinációt végző Egyesült Nemzetek Szervezete és az Európai Unió egységeibe kellett beépülni, támogatni azok munkáját és segíteni a lakosság részéről felmerülő szükségletek felmérését. A polgári védelmi szakértői csapat feladatai közé tartozott a segélyszállítmányok vizsgálata, nyomon követése, vámeljárási helyszíni ügyintézések, tábori kórházak ellátása, valamint protokollfeladatok. Biztonsági szakértőként Hábermayer Tamás katasztrófakockázat-elemzést végzett, amelyről folyamatosan tájékoztatta az uniós egységeket. Az utórengések miatt folyamatosan nyomon követte minden csapattag aktuális tartózkodási helyét, hogy mentés esetén biztosan megtalálják azt, aki a romok alatt rekedt. Rendszeresen ország- és helyzetelemzést végzett, kockázati tényezőket tárt fel és intézkedett a bekövetkezésük valószínűségének csökkentésére. Több alkalommal biztonsági incidenseket vizsgált ki. 

Hozzátette: kiemelten fontos feladat volt a szakértői csapat részéről a szükségletek felmérése. Ez alatt azt kell érteni, hogy a csapatnak a török hatóságokkal egyeztetve lehetősége volt arra, hogy nemzetközi segítségnyújtás útján komplex európai uniós modulokat, például víztisztító egységet, tábori kórházat hozzanak a térségbe, ezáltal könnyítve a katasztrófavédelmi műveletek megvalósítását. Erre nagy szükség is volt, hiszen a földrengés következményeképpen sok településen akadozott az ivóvíz-, az áram- és a gázellátás. Elmondta, hogy a földrengés miatt az épületek alá szorult szerencsétlen emberek átlagosan száz órán keresztül tudtak életben maradni. A századik óra után az életmaradási esélyeik nagyon minimálisra csökkentek. Hozzátette, hogy csak egy-egy ember bírta ki tíz-tizenkét napig a romok alatt. 

A statisztikai adatokról ismertette, hogy Törökországban a földrengés miatt házak, lakások nélkül maradt lakosoknak a katasztrófavédelmi hatóság és a mentő erők több, mint háromszázötvenezer sátrat állítottak fel, de a tervezett sátrak száma meghaladja a hétszázezret. A sátrakban élő lakosság száma közel másfél millió fő. A lakhatásra felállított konténerek száma megközelíti a tízezret, a bennük élő lakosság száma eléri a közel harmincezer főt. Várhatóan azonban ezen számok még tovább emelkednek. Az egyetemeken a tavaszi szemeszter online oktatással történik. Számos helyszínen továbbra is ingadozik az áramszolgáltatás és egyes helyszíneken problémák vannak a mobiltelefonos kommunikációval. 

A földrengések miatt közel 26 ezer kárhelyszín keletkezett szinte azonnal és hatszázezer lakost menekítettek ki az ingatlanaikból. A kárhelyszíni kutató-mentő feladatokat végzők kilencven országból érkeztek, létszámuk nyolcezer fő körüli volt. Ezen túl, de mintegy további ezer fő segítette a nemzetközi segítségnyújtás koordinációs feladatait. A mentési és helyreállítási munkát jelentős számú katasztrófavédelmi önkéntes is támogatta, létszámuk megközelítette a kétszázharmincezret. Az uniós szakértői csapat tevékenységét az Európai Unió finanszírozta. 

Dr. Hábermayer Tamás tűzoltó ezredes számos külföldi küldetésen vett már részt, a Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság katasztrófavédelmi igazgatóhelyettese, tagja a HUNOR és a HUSZÁR ENSZ INSARAG minősített városi kutató-mentő szervezeteknek. Rendszeresen tart felkészítéseket hazai és nemzetközi szakértőknek. Számos tudományos publikációja is megjelent már a földrengésekkel kapcsolatos katasztrófavédelmi műveletekről, de 2004-ben Irakban katonaként is hajtott már végre békefenntartói feladatokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában