Szemétség

2023.05.18. 15:33

Az önkormányzatra „pattintotta” szemetét egy 24 éves férfi

Hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bűntette miatt emelt vádat egy 24 éves férfi ellen a Szekszárdi Járási Ügyészség.

TEOL

A kép illusztráció.

A vádirat szerint a férfi 2022. október 4-ét megelőzően az egyik Szekszárdhoz közeli nagyközség külterületén, önkormányzati tulajdonú ingatlanon, illetve annak bokrokkal szegélyezett szélén engedély nélkül 1,12 köbméter háztartási lomot helyezett el. A terület a szemétlerakásra nem volt kijelölve – tájékoztatott csütörtökön közleményben a Tolna Vármegyei Főügyészség. 

Mint azt részletezték, a lomok között olyan jellegű hulladékok is volt, amelyek alkalmasak az emberi élet, testi épség, egészség, a föld, víz, levegő és azok összetevőinek, illetve az élő szervezet veszélyeztetésére, mégpedig az éghetőségük, valamint a csapadék hatására belőlük kioldódó szennyezőanyagok miatt.

A vonatkozó jogszabályok szerint a hulladék gyűjtése, szállítása, kezelése a hulladékgazdálkodás körébe tartozik, a hulladákgazdálkodási tevékenység pedig a hulladékgazdálkodási hatóság által kiadott engedély vagy nyilvántartásba vétel alapján végezhető. A vádlott azonban ilyen engedéllyel nem rendelkezett. A férfi – még a vádemelést megelőzően – eltávolította a hulladékot a területről, a helyszínt természetes állapotába visszaállította.

A büntetlen előéletű vádlottal szemben a járási ügyészség tárgyalás mellőzésével, büntetővégzésben közérdekű munka büntetés kiszabását szorgalmazza a Szekszárdi Járásbíróságnál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában