Adóköteles jövedelem

2023.05.11. 14:39

Azért is megbüntethet a NAV, ha pénzt veszel fel a bankszámládról!

A cégtulajdonosok adózatlanul felvett pénzeit is vizsgálhatja a NAV.

TEOL

Illusztráció: MW

Egy cégtulajdonos nem tudott elszámolni a társaság bankszámlájáról felvett összegekkel. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai az ellenőrzésben több mint 4 millió forint adókülönbözetet és késedelmi pótlékot állapítottak meg – tájékoztatta portálunkat a NAV Tolna Vármegyei Adó- és Vámigazgatósága.

A NAV jogkövetési vizsgálatot és adóellenőrzést is folytatott egy gazdasági társaságnál, amelynek bankszámlájáról nagy összegű készpénzt vett fel a tulajdonos. A cég az ellenőrzés alatt nem volt együttműködő, a szükséges iratanyagot sem adták át, ezért az ügyben a NAV a társaság folyószámláját vezető bankot kereste meg. A pénzintézet megküldte a szükséges bankszámla-kivonatot, ebből pedig kiderült, hogy a társaság bankszámláján jóváírt összegeket a pénzintézet a tulajdonos törvényes képviselőnek készpénzben kifizette.

A tulajdonos nem tudta hitelt érdemlően bizonyítani, hogy a bankszámláról felvett pénzösszeget, csaknem tizenhárommillió forintot a társaság gazdasági tevékenysége érdekében használta fel. Így ezek az összegek a felvevő magánszemély adóköteles bevételei közé tartoznak.

A társaság bankszámlájáról adózatlanul felvett készpénzt, mint magánszemély bevételét az ellenőrzés egyéb jövedelemnek minősítette, és ezek alapján, a jogszabályok szerint 1 632 000 forint személyi jövedelemadót és 1 904 000 forint szociális hozzájárulási adót állapított meg.

A magánszemély olyannyira nem vitatta a NAV megállapítását, hogy már a jegyzőkönyv átvétele után, még a határozat kézhezvétele előtt megfizette a teljes megállapított adókülönbözetet és a mintegy 500 ezer forintnyi késedelmi pótlékot is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában