Ítélet

2023.05.03. 11:33

Fejenként félmilliót ígért a fuvarért Csatosz

Társtettesként elkövetett embercsempészés bűntette miatt 2 év 7 hónap börtönbüntetésre és 5 év közügyektől eltiltásra, illetve társtettesként elkövetett embercsempészés bűntette miatt 2 év börtönbüntetésre és 3 év közügyektől eltiltásra ítélt jogerősen két magyar állampolgárságú férfit május 2-án a másodfokon eljáró Szekszárdi Törvényszék.

Szeri Árpád

A kép illusztráció.

Fotó: Gorgev

Ezzel a Szekszárdi Járásbíróság elsőfokú ítéletét részben megváltoztatta, de a büntetési tételeket helyben hagyta a Törvényszék – tájékoztatta lapunkat dr. Bajusz János sajtótitkár. A két férfi bűnszervezet tagjaként migráns személyek Nyugat-Európába illegális módon történő eljuttatásában működött közre. A vádlottakat a bíróság a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségéből kizárta.

Az elsőfokú ítélet tényállása szerint I. rendű vádlott 2021. október 5-én az esti órákban ismeretlen társával a testvére tulajdonában lévő, hat személy szállítására alkalmas Toyota Hiace autóval közlekedett egy Csatosz nevű személy által küldött GPS-koordinátákat követve, Baja irányába. Az I. rendű vádlott és társa egy erdős rész melletti földesútra ment, ahol egy embercsempész kíséretében legalább öt személy jött az autóhoz. Ők korábban a szerb-magyar államhatárt illegálisan lépték át, és magyarországi tartózkodási engedéllyel nem rendelkeztek. Beszálltak a kisteherautóba, annak hátsó sorában lévő két ülésre, továbbá a kocsi rakterébe, ahol a földre ültek. A legalább öt migránst I. rendű vádlott és társa a Csatosz által küldött GPS-koordináták szerinti útvonalon szállította a magyar-osztrák határ irányába. Tette ezt azért, hogy a csempészett emberek ott az államhatárt átléphessék, ami a hajnali órákban ismeretlen körülmények között meg is történt.

Tavalyelőtt október 6-án Csatosz ismét megkereste I. rendű vádlottat azért, hogy kilenc migráns személyt szállítson Magyarország déli határától a nyugati határra. I. rendű vádlott ismerősét, II. rendű vádlottat kérte meg arra, hogy vállalja el a Toyota Hiace típusú gépjármű vezetését, és azzal migránsok szállítását. Ezen tevékenységért fejenként ötszázezer-ötszázezer forintot fognak kapni. Délután hat óra körüli időben Soltról indultak egy Baja és Érsekcsanád települések közötti erdős rész melletti földesútra, ahová este nyolc óra után egy embercsempész kíséretében kilenc, magát szír állampolgárnak valló személy érkezett. A vádlottakat 2021. október 6-án este a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság Rendészeti Igazgatósága által felállított ellenőrző-áteresztő ponton szolgálatot teljesítő rendőrök az M9 autóúton ellenőrizték, majd őrizetbe vették.

Az elsőfokú ítélet ellen az ügyészség I. rendű vádlott tekintetében súlyosítás, I. rendű vádlott védője eltérő jogi minősítés és a büntetés enyhítése, II. rendű vádlott védője a büntetés enyhítése végett jelentett be fellebbezést.

A törvényszék a fellebbviteli eljárás során megállapította, hogy a járásbíróság az ügyfelderítési kötelezettségét hiánytalanul teljesítette, a bizonyítékokat a szükséges és lehetséges körben feltárta, azokat gondosan értékelte. Megállapította azt is, hogy a járásbíróság a szankció meghatározása során figyelemmel volt a büntetés kiszabásának törvényben rögzített elveire, azokat – a feltárt enyhítő, illetve súlyosító körülményeket megfelelően értékelte. 

Ekként a bűnszervezeti elkövetőkkel szemben alkalmazandó törvényi rendelkezésekre is figyelemmel lévő, tettarányos és az elkövetők társadalomra veszélyességét is híven tükröző, mértékében a büntetési középmértéktől – 9 év – jócskán elmaradó büntetés törvényesnek, a bűnmegelőzés elérése érdekében szükségesnek, egyben célravezetőnek tekinthető, annak mérséklése, illetve súlyosítása nem volt indokolt. Mindezek alapján a másodfokú bíróság a kiszabott szankciókat érintetlenül hagyta, csak a jogi minősítés tekintetében, továbbá a bűnjelek jogi sorsáról és a bűnügyi költség viseléséről való rendelkezések körében módosított az elsőfokú határozaton. Illetve az I. rendű vádlott terhére rótt kábítószerrel kapcsolatos cselekmény vonatkozásában az eljárást megszüntette. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában