Letartóztatás

2023.05.31. 10:44

Otthonában gyártotta a speed-et a Tolna vármegyei férfi

Elrendelték a letartóztatását annak a 45 éves Tolna vármegyei férfinek, aki a megalapozott gyanú szerint külföldről szerezte be a kábítószereket.

TEOL

Képünk illusztráció

Forrás: Shutterstock

A gyanúsított ellen azért indult büntetőeljárás, mert arra merültek fel adatok, hogy nagy mennyiségben állít elő szintetikus kábítószert, speed-et – derült ki a Tolna Vármegyei Főügyészség közleményéből. A megalapozott gyanú szerint ehhez külföldről szállít Magyarországra kábítószert, illetve kábítószer előállításához szükséges alapanyagot, amelyeket a Tolna vármegyei községben található lakóhelyén tart. 

Az ügyben a nyomozást a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda folytatja. A nyomozó hatóság 2023. május 26-án kora reggel kutatást végzett mind a gyanúsított lakóházában, mind pedig az általa Budapesten bérelt személygépkocsiban, melyekből kábítószergyanús anyagokat, valamint kábítószer szállítására, készítésére, kimérésére és adagolására szolgáló eszközöket foglaltak le. 

Az előzetes vegyészszakértői vélemény szerint a lefoglalt – elsősorban amfetamin hatóanyagot tartalmazó – kábítószer mennyisége meghaladja a jelentős mennyiség alsó határát. Erre figyelemmel a férfit jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer birtoklás bűntette miatt hallgatták ki gyanúsítottként és őrizetbe vették. Ezt a bűncselekményt a törvény 5 évtől 10 évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni. 

A gyanúsítottat 2021. év tavaszán fegyveresen elkövetett garázdaság bűntette miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, és jelenleg is két másik büntetőeljárás hatálya alatt áll, melyek egyike szintén kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmény miatt folyik bírósági szakban. Emellett az elfogását megelőzően többször járt külföldön, az adatok szerint éppen a kábítószerek beszerzése érdekében. 

E körülményekre és a bűncselekmény jellegére is figyelemmel a főügyészség indítványt tett a gyanúsított letartóztatására, mivel álláspontja szerint a legsúlyosabb kényszerintézkedésnek mind az általános, mind a különös feltételei is fennállnak. A járásbíróság nyomozási bírája az ügyészi indítványnak helyt adva egy hónapra elrendelte a gyanúsított letartóztatását.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában