Online csalók

2024.05.29. 10:54

Jemeni férfi ismerősét akarta kimenekíteni egy idős nő, pórul járt

Egyetlen nap leforgása alatt hatan tettek feljelentést Tolna vármegyében online csalás miatt.

Révészné Hanol Erzsébet

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Kifogyhatatlan az online csalók ötletládája, és igen változatos módokon igyekeznek megszerezni jóhiszemű felhasználók adatait és pénzét. Ezt bizonyítja, hogy a hét első napján hatan tettek feljelentést vármegyénkben ismeretlen csalók ellen.

Debreceniné Farkas Edit, a Tolna Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense sorolta az eseteket. Elmondta, hogy egy szekszárdi férfi pénzügyi befektetési számla nyitására utaltatott el 400 ezer forintot, egy magát pénzügyi szakértőnek mondó ismeretlennek, aki később letagadta, hogy az összeget megkapta. Egy idős nő jemeni férfi ismerőse kimenekítésére utalt el több részletben négyezer eurót, hogy vele életközösségre léphessen.

Még le sem tette a telefont, már lenyúlták a pénzét

Dombóváron egy nő tett feljelentést, mivel valaki a bankkártyája adatait jogtalanul megszerezte, majd – a pénzintézet jelzése szerint – két sikeres és egy sikertelen tranzakció során közel 90 ezer forinttal károsította meg. Pakson a Bankszövetség Biztonsági Osztályára hivatkozva telefonon ejtettek tévedésbe egy férfit, így jutottak a kártyájának adataihoz. Még tartott a beszélgetés, mikor sms-t kapott, hogy 90 ezer forinttal megterhelték a számláját.

Az online piactéren vásároltak volna ketten. Egyikük semmit nem kapott a pénzéért, a várt pingpongasztal nem érkezett meg, és az eladó is elérhetetlenné vált. A másik megrendelő sem járt sokkal jobban, a várt sarokcsiszoló helyett egy lábast kapott 32 ezer forintért.

Debreceniné Farkas Edit ismételten azt hangsúlyozta, hogy gyanús üzenetek, hívások esetén mindenki legyen óvatos, egészségesen gyanakvó! Ne adják meg idegeneknek a személyes -és banki adataikat. Az online piactereken gyakran álprofil mögött rejtőző csalók kínálják sosemvolt portékáikat. Az ilyen ügyletek kockázatosak, legyenek alaposak és körültekintők!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában