Szekszárdi Törvényszék

2024.06.24. 17:30

Kábítószer-kereskedőre szabott ki ítéletet a törvényszék

Adta-vette és maga is fogyasztotta a kábítószert és új pszichoaktív anyagot az a huszonéves férfi, akivel szemben hétfőn hozott ítéletet a Szekszárdi Törvényszék.

Révészné Hanol Erzsébet

Képünk illusztráció

Forrás: Shutterstock

Jelentős mennyiségű kábítószerre kereskedéssel elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette és új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette miatt 8 év 6 hónap börtönbüntetésre és 9 év közügyektől eltiltásra ítélt egy húszas évei elején jár szekszárdi férfit az első fokon eljáró Szekszárdi Törvényszék a hétfői tárgyaláson.

Dr. Bajusz János sajtótitkár elmondta, hogy a vádlott 2021. augusztus 19-től 2022. június 21-ig Szekszárdon, az otthonában kereskedett „zen”, „biofű”, illetve „varázscigi” néven említett új pszichoaktív anyagokkal, továbbá kábítószerrel, rendszeres haszonszerzésre törekedve. A férfi az új pszichoaktív anyagok, illetve a kábítószer hatóanyagával megszórt és összekevert, illetve átitatott dohányt továbbértékesítés, illetve részben saját fogyasztás céljából megszerezte, majd papírba vagy alufóliába, úgynevezett pakkokba csomagolta és értékesítette. Az így előállított illegális anyagok adagját, egy pakkot ezer forintért, majd 2022. május óta kétezer forintért árusította.

Virágnyelven egyeztetett a fogyasztókkal

A vádlottal kapcsolatban lévő fogyasztók előzetes telefonos, illetve internetes alkalmazáson keresztül folytatott egyeztetés alapján beszélték meg, hogy mennyi pszichoaktív anyagot és/vagy kábítószert vásárolnának, majd az otthonában keresték fel a férfit. A kommunikáció során használt virágnyelvben előforduló „perc” jelentette a megvásárolni kívánt mennyiséget, illetve a pakkok számát. Egy pakk többnyire egy gramm, hatóanyaggal kevert illegális szert tartalmazott. A férfinak ez idő alatt az általa értékesített új pszichoaktív anyagok és kábítószerek eladásából 2 millió 511 ezer forint bevétele származott.

A kiszabott börtönbüntetés mellett a fenti összeg erejéig vagyonelkobzást is elrendelt a bíróság, illetve úgy rendelkezett, hogy számítsák be a vádlott előzetes fogvatartásban töltött idejét a kiszabott szabadságvesztésbe. A vádlott feltételes szabadságra legkorábban a szabadságvesztés két harmadának, de legkevesebb három hónapnak a kitöltését követő napon bocsátható.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész és a védő három munkanap gondolkodási időt tartott fent a nyilatkozattételre, míg a vádlott tudomásul vette azt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában