Felelőtlen autós

2024.06.17. 14:29

Olajfolt okozott gondot Szekszárd belvárosában

Olajfolt miatt csúszott meg több autó is Szekszárdon, a Széchenyi út és a Bezerédj utca kereszteződésében. A nyomokból ítélve egy arra haladó jármű hagyta maga után. Az olajfolt szerencsére nagyobb balesetet nem okozott, csupán kellemetlenséget, jelezte lapunknak több olvasónk is.

A közlekedők felelőssége, hogy az útburkolatra ne kerüljön szennyeződés, de ha a közút munkatársainak tudomására jut, hogy a társaság kezelésébe tartozó utak szennyezettek, megteszik a szükséges lépéseket. 

Olajfolt
Néha egy kisebb olajfolt is tud balesetet okozni, ha ezzel találkozunk, be kell jelenteni az útellenőröknek.

Az elhárítás módja: az olajfolt kikerülése

Komlósiné Kiss Anett, a Tolna Vármegyei Rendőr-főkapitányság szóvivője már többször is nyilatkozta lapunknak hasonló panaszok miatt, hogy a baleset elhárításának legjobb módja a folt kikerülése. Ezáltal a gumiabroncsokon nem lesz szennyeződés, amely a tapadás, a fékhatás csökkenéséhez vezet. Amennyiben egy közlekedő mégis ráhajt, semmiképpen se fékezzen intenzíven, inkább csak fokozatosan lassítva álljon meg. Ezután pedig értesítse a közút kezelőjét, aki gondoskodik az út megtisztításáról.

Jelezni kell az útellenőri szolgálatnak

Ez utóbbit erősítette meg Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője is. Kifejtette, hogy az útellenőri szolgálat jogszabályi előírások szerinti gyakorisággal járja be a társaság kezelésébe tartozó országos közúthálózat szakaszait. Ha olyan szennyeződést tapasztal az útbeutazás során, amely azonnali beavatkozást igényel, és van rá technikai lehetősége, akkor azt az útellenőr haladéktalanul megteszi, vagy értesíti az illetékes mérnökséget. Ha pedig veszélyes anyagról van szó, akkor az illetékes hatóságoknak jelzi ezt, hogy ők végezzék el a szükséges hatástalanítást.

Mint mondta, fontos tisztázni, a KRESZ előírása alapján a közlekedők felelőssége, hogy a burkolatra ne kerüljön olyan szennyeződés (ez lehet sár vagy akár olaj is), ami a közlekedés biztonságát veszélyezteti. Ha a közlekedők hasonló helyzetet, mint például az útra kifolyt olajat látnak, tapasztalnak, vagy akár a saját járművük műszaki meghibásodása során észlelnek olajfolyást, akkor érdemes minél előbb a diszpécsereknek jelezni a problémát, hogy mielőbb intézkedni tudjanak. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában