Hajdan

2024.06.25. 09:53

Saját kapájával verték halálra az agresszív férfit

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

Az agresszív férfi ittasan ment haza és kapával támadta meg feleségét és egy női családtagját (Illusztráció: Shutterstock)

110 ÉVE A „Muskátli Asztaltársaság.” Egy igen érdekes társaság alakult meg Szekszárdon, a fenti cim alatt. E társaság a jótékonyság gyakorlását, a művészet fejlesztését és támogatását tűzte ki céljául. Az ügyeik intézésével a választott 6 tagú vezetőséget bízták meg: Ábró Lajos, Nagy Béla, Mátray Kálmán, Debulay Imre, Berényi Zsigmond és Tutsni Pál általunk előnyösen ismert nevű urakat. A társaság tagjai muskátlivirággal díszített lantot ábrázoló zománcjelvényt fognak viselni s a legközelebb meg is kezdik nyilvános működésűket. (Tolnamegyei Közlöny 1914. június 21.)

110 ÉVE Megdöbbentő szerencsétlenségnek volt színhelye a már sok áldozatot szedett Csörgető-tó. (A Szekszárd határában található Csörge-tó - a szerk.) Dr. Parragh Béla szekszárdi kir. törvényszéki jegyző, ki egyik kartársával csónakázásra és fürdésre rándult ki a Csörgetőre, volt a telhetetlen tónak áldozata. Meg akart fürödni a békés színü hullámokban, de alig, hogy beleugrott, elmerült s többet elő sem került. Azonnal mentésére és keresésére indultak, de csak másnap délután 1 órakor tudták hálókkal holttestét kihúzni a gyilkos viz mélyéből. A hatósági vizsgálat megállapította, hogy szívszélhűdés ölte meg. (Tolnamegyei Közlöny 1914. június 21.)

110 ÉVE Járvány. Dunaföldváron a hörghurut, népies nyelven szamárhurut oly nagy mértékben lépett fel, hogy alig van ház, hol 2-3 gyermek ne volna a járványos betegségben. Ennek következtében az állami iskoláknál a kir. tanfelügyelő rendelete folytán, a vizsgák a kitűzött határidő előtt megtartattak. Úgyszintén a róm. kath. iskoláknál is elrendelte az egyházmegyei tanfelügyelőség a vizsgák mielőbbi megtartását. A járvány még mindig terjed. (Tolnamegyei Közlöny 1914. június 21.)

100 ÉVE Lehőcz tiszthelyettes a pincehelyi őrs parancsnoka szolgálat közben Görbő község határában észrevette, hogy a bokrok alatt a Kapos vizéből egy emberi fej és kar látszik ki. Azonnal embereket hívott és kihúzatta a hullát, amely teljesen ruhátlan volt. Éppen a személyazonosság megállapítása körül fáradozott, amikor a helyszínére érkezett egy őrsbeli járőr, amely Keszőhidegkuton megtudta, hogy ott Janicsek Ferenc szolgalegény fürdés közben a Kaposba fulladt és a part mentén kereste a hullát, melyet az őrsparancsnok időközben már megtalált és kihúzatott Görbőn. (Tolnamegyei Ujság 1924. június 21.)

100 ÉVE Olyan emberölés történt Nagyszékelyben, amelynél az egész közvélemény a tettesek pártján van. Schilling János állandóan részegeskedett és védtelen családját súlyosan bántalmazta. A kritikus éjjelen is ittasan jött haza és kapával támadta meg feleségét és egy női családtagját. A nők halálfélelmükben elvették tőle a kapát és önvédelemből fejbevágták Schillinget úgy, hogy elesett. Miután most már attól féltek, hogy ha felkel, agyonveri őket, kapával addig ütötték, míg eszméletét vesztette és néhány óra múlva meghalt. Embert ölni nem szabad, de mindenesetre számos enyhítő körülmény szól a tettesek mellett. (Tolnamegyei Ujság 1924. június 21.)

100 ÉVE Egy kóbor eb garázdálkodása. Harcz és Sióagárd községek területén egy veszettségre gyanús eb kóborolt, amely e községekben több embert, kutyát és sertést mart meg. A beteg állat Szekszárd határához tartozó Moczfa-csárda udvarában levő birkákat is összemarta. A szükséges állategészségügyi intézkedéseket a központi járás főszolgabírája megtette. (Tolnamegyei Ujság 1924. június 21.)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában