Súlyos összegek

2024.07.06. 21:08

Az internetes csalóknál nincs nyári szünet

Az elmúlt héten is többen tettek feljelentést, akiket valamilyen internetes ügylet kapcsán ismeretlenek károsítottak meg – hívta fel a figyelmet a Tolna Vármegyei Rendőr-főkapitányság.

Teol.hu

A csalók nem pihennek (Fotó: police.hu)

Az átvert áldozatok közül legtöbben online piactereken szerettek volna vásárolni, ahol szinte minden kapható. A felkínált termékek között volt tablet, lélegeztetőgép, varrógép, rattan kerti bútor, cipők, de még mobil garázs is. Az elutalt vételárért semmit nem kaptak a vásárlók, az eladók elérhetetlenné váltak. Egy sértettet a mobilszolgáltatója nevében hívtak fel, majd adategyeztetés céljából küldtek neki egy – mint később kiderült, adathalász – linket. Az óvatlan felhasználó 188 000 forintja bánta.

Egy esetben interneten hirdetett, kedvezőnek látszó részvényvásárlási lehetőség volt a csali. Végül a vásárló 770 000 forintját egy idegen számlára utalta el ismeretlen a tulajdonos megtévesztésével. Egy régi trükk is megint bevált. Egy pénzintézet nevében hívtak fel egy számlatulajdonost, és kétes tranzakció észlelésére hivatkozva rávették, hogy maga utalja el a pénzét egy biztonságos számlára. A sértett már csak az 1 300 000 forintos tranzakció után eszmélt rá, hogy átverték.

A Tolna Vármegyei Rendőr-főkapitányság ismételten felhívja a figyelmet arra, hogy az online vásárlásoknál legyenek mindig óvatosak. Lehetőleg csak ismert, leinformálható és megbízható oldalakról, személyektől vásároljanak! Idegenek által küldött linken, de telefonon se adják meg személyes és banki vagy bankkártyaadataikat! A pénzintézetek nem kérik telefonon, hogy másik számlára utalják át a pénzüket!

Legyenek egészségesen gyanakvók!

Az online csalásokkal kapcsolatban a www.kiberpajzs.hu oldalon hasznos, folyamatosan frissülő információkat találnak. A rendőrök a [email protected] címen is várják a témával kapcsolatos kérdéseiket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában