Jogerős

2024.07.09. 16:12

Vesztegetés: orvos és asszisztense ügyében született ítélet

Mérsékelte a másodfokon eljáró Pécsi Ítélőtábla a pénzbüntetését annak az orvosnak, akit folytatólagosan elkövetett vesztegetés ügyében ítéltek el. Az orvos asszisztensét ugyancsak vesztegetés miatt ítélték el.

Teol.hu

A vesztegetési ügy tényállása szerint az elsőrendű vádlott szülész-nőgyógyász orvosként dolgozott, a másodrendű vádlott az asszisztense volt. Az elsőrendű vádlott rendszeresen a vármegyei kórházban, járóbeteg ellátás keretében végezte el a magánrendelőjébe járó pácienseinek ultrahangos vizsgálatát, melyért alkalmanként tizenötezer forintot kért és fogadott el. Arra, hogy magánbetegei ellátásához a kórház eszközeit és berendezéseit használja engedéllyel nem rendelkezett – tájékoztatott Hornokné dr. Décsei Katalin, a Pécsi Ítélőtábla sajtószóvivője. 

vesztegetés, orvos
Folytatólagosan elkövetett vesztegetés elfogadása bűntett ügyében született ítélet. Illusztráció: Shutterstock

Asszisztense – bár a kórházzal jogviszonyban nem állt – a vizsgálatoknál segédkezett az elsőrendű vádlottnak, illetve a pénzek átvételében is közreműködött. A vádlottak bűnösségüket a törvényszék előkészítő ülésén beismerték és lemondtak tárgyaláshoz való jogukról. 

A Zalaegerszegi Törvényszék az elsőrendű vádlottat 37 rendbeli, 27 esetben folytatólagosan elkövetett vesztegetés elfogadása bűntette miatt 2 év – végrehajtásában 5 év próbaidőre felfüggesztett – szabadságvesztésre, 10 millió forint pénzbüntetésre és 5 év orvosi foglalkozás gyakorlásától eltiltásra ítélte. A másodrendű vádlottat a bíróság 12 rendbeli bűnsegédként elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntette miatt 1 év – végrehajtásában 2 év próbaidőre felfüggesztett – szabadságvesztésre ítélte. 

Vesztegetés és bűnszövetség

A másodfokon eljárt Pécsi Ítélőtábla az elsőrendű vádlott terhére rótt 37 rendbeli bűncselekményből 12 rendbelit és a másodrendű vádlott bűncselekményét bűnszövetségben elkövetettnek minősítette. Az elsőrendű vádlottal szemben elsőfokon kiszabott pénzbüntetést 5 000 000 forintra mérsékelte, egyebekben az elsőfokú bíróság ítéletét helybenhagyta. Az ítélet jogerős.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában