katasztrófavédelem

2018.02.15. 11:30

Alkalmazkodnia kell a házirendhez az új társasházi lakónak

Olvasóink időről időre megkeresnek bennünket olyan témával, mely mást is érdekelhet, ezekre igyekszünk választ keresni. Most is ez történt.

Mauthner Ilona, fotó: illusztráció

A katasztrófavédelem és a rendőrség közösen vizsgálja át a lakótömbök tűzvédelmi rendjét

„Egy 9 emeletes társasházban lakunk, egy folyosón nyolc lakás van, emeletenként” – írta olvasónk. „A mi emeletünkre költözött 3 hónapja egy új lakó, aki azóta is a folyosón, közvetlenül a lift előtt tartja a két kerékpárját. Oda ki is kötözte, rögzítette azokat. Egy darabig nem szóltunk neki, nyilván sok dolga volt a költözéssel, majd a vele szemben lakó szomszédja felajánlotta neki, hogy a földszinten lévő biciklitárolónak odaadja a kulcsát, másoltassa le, így tudja majd használni. Nem kérte a kulcsot, a biciklik azóta is a folyosón vannak, úgy tűnik, nem is használja ezeket.

Azóta több lakó is szólt neki, hogy ne itt tárolja ezeket, mert ha a ház ellenőrzést kap a katasztrófavédelemtől, akkor meg is büntethetnek bennünket. De minden kérés lepereg róla. Megjegyzem: szinte minden lakásban van egy vagy két kerékpár, mi lenne a folyosón, ha mindenki így viselkedne! Mit lehet ilyen helyzetben tenni?” – kérdezte a levélíró.

A Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvivője, Boros Brigitta válaszolt: A tűzvédelmi szabályzat készítéséről szóló 30/1996. (XII. 6.) BM rendelet szerint az épületnek rendelkeznie kell tűzvédelmi házirenddel, melynek elkészítéséért a közös képviselő felelős. A tűzvédelmi házirendnek tartalmaznia kell a házra vonatkozó tűzvédelmi használati szabályokat, többek között a tárolásra vonatkozó előírásokat is, ezeket a rendelet részletesen felsorolja.

A házirendet a lakókkal ismertetni kell, és az abban foglaltakat be is kell tartatni, ezek szintén a közös képviselő feladatai közé tartoznak. A ház lakóinak értesíteniük kell a közös képviselőt a fennálló problémáról, akinek kötelessége megkísérelni rendezni a helyzetet, vagyis ismertetni az új lakóval a házirendet, a szabályokat, és fel kell hívnia a figyelmét a szabályok betartására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában