csalás

2018.01.22. 12:30

Csalás kísérlete miatt próbára bocsátották

Az eljárás során nem derült arra fény, hogy a bankkártya és a hozzá tartozó PIN kód miként került a 76. életévében lévő vádlotthoz.

Ihárosi Ibolya

Fotó: Illusztráció (Shutterstock)

A sértett 2016. április 12-én 14 óra 40 perc körüli időben az egyik szekszárdi áruház előtti parkolóban elveszítette barna színű bőr pénztárcáját, a benne lévő 70 ezer forint készpénzzel, egy OTP kártyával és három áruházi pontgyűjtő kártyával együtt. Az eljárás során nem derült arra fény, hogy a bankkártya és a hozzá tartozó PIN kód miként került a 76. életévében lévő vádlotthoz.

Tény viszont, hogy még mielőtt a sértett a bankkártyát letilthatta volna, már 15 óra 8 perckor a vádlott előbb 100 ezer, majd amikor ez nem sikerült, 50 ezer forintot próbált meg levenni a számláról. Egy perccel később 25, majd 15 óra 11 perckor ezer forintot vett fel a sértett bankszámlájáról a férfi. Az okozott 26 ezer forint kár az eljárás során nem térült meg.

A fenti tényállás alapján a bíróság a férfi bűnösségét információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntettének kísérletében állapította meg, és ezért egy év próbára bocsátotta. Azért csalás kísérlete az elkövetett bűncselekmény, mert a ténylegesen felvett összeg nem éri el az 50 ezer forintos bűncselekményi határt. Kötelezte arra is a bíróság a vádlottat, hogy az ítélet jogerőre emelkedését követő 15 napon belül fizesse meg a sértett kárát, valamint az adóhatóság felhívására a megjelölt módon és időben 1500 forint illetéket. A bűnügyi költségből valamivel több mint 1000 forintot kell fizetnie, a többi az állam terhén marad.

A büntetlen előéletű vádlott özvegy, eltartásra szoruló kiskorú gyermeke nincsen, az általános iskola nyolc osztályát végezte el, nyugdíjas, havi 70 ezer forint ellátásban részesül. Vagyona, tartozása nincsen. Az ítélet a polgári jogi igény kivételével, fellebbezés hiányában az ítélethirdetéskor jogerőssé vált.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában