közlekedés

2017.11.14. 07:00

Egy is sok, de mostanában három halálos baleset volt

Sokkolta a közvéleményt a megyében bekövetkezett legutóbbi három halálos közlekedési baleset. A tegnapi volt idén a 18. haláleset megyénk útjain, tavaly ennyi idő alatt „csak” tíz volt.

szerző: Ihárosi Ibolya, fotó: TMKI

Az összes balesetszám lényegében stagnál a statisztikák szerint. A Tolna után következő megyékben százas nagyságrenddel több volt a közlekedési baleset, mint nálunk. A halálos balesetek száma sem kirívóan magas. Kérdésünkre Me­gyeri Zsolt, a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője elmondta, hogy amikor kimegy egy-egy baleset helyszínére, felidéződnek a korábbi esetek, hiszen ha nem is volt ott mindegyiknél, de látta valamennyi baleset fotóit. Egy-egy pillanat, örökre megmerevedett kézmozdulat hosszú ideig megmarad az emlékezetében. Tervezik, hogy tavasszal azokon az útszakaszokon, ahol több halálos baleset volt, a jelenleginél színesebb, látványosabb közlekedési táblákat helyeznek ki.

Sok úgynevezett útelhagyásos eset volt az idén, amelyben a gépkocsi vezetője elveszítette az uralmát a jármű felett, és árokba sodródott. Ezeknek nem feltétlenül a megengedett sebesség túllépése volt oka, hanem az, hogy a megválasztott sebesség nem volt arányban a vezetői képességgel, illetve az út- és látási viszonyokkal.

Kérdésünkre az osztályvezető elmondta, kisebb sebesség esetén bizonnyal kevesebb lenne a halálos baleset, hiszen mindenképpen kisebb az ütközés ereje. Ilyen esetekben akár a felelősség is megfordulhat.

Ugyanakkor nem mindig a gyorshajtás a baleset oka. Jelentős számban az elsőbbség meg nem adása vagy a kanyarodási szabályok be nem tartása miatt következik be az ütközés. Az idén két olyan közlekedési baleset is volt, amely normálsebességnél következett be oly’ módon, hogy az autó áttért a másik sávba. Feltehetően azért, mert a gépkocsi vezetője elaludt a volán mögött, amit igen nehéz kivédeni. Adódik abból is baleset, hogy a padkára sodródó autós hirtelen mozdulattal akar korrigálni, emiatt áttér a másik sávba, ahol bekövetkezik a baleset. Jó lenne, ha az ilyen helyzetekben követendő magatartást is oktatnák, de erre az autóvezetőknek külön díjazás ellenében van csak módjuk. A passzív biztonsági eszközök használata a szó szoros értelmében életet menthet, hangsúlyozta Megyeri Zsolt.

Három baleset

Legutóbb tegnap, november 13-án 7 óra körül történt halálos közlekedési baleset a megyében. Egy személyautó egy tehergépkocsinak, majd szalagkorlátnak ütközött az M6-oson, Paks közelében, aztán az árokba csapódott. Az autót vezető 64 éves harkányi férfi a helyszínen elhunyt. Pár napja, november 8-án 4 óra 30 perc körül egy autóbusz ütközött össze a 6-os főút fácánkerti kereszteződésénél egy személykocsival. Utóbbi 31 éves vezetője a helyszínen meghalt. Szeptember 28-án 9 óra 17 perckor Dombóváron, a Hunyadi téren egy busz elgázolt egy gyalogost, aki belehalt súlyos sérüléseibe.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában