bírósági ítélet

2019.02.17. 14:30

Elijesztette a betörőt az idős hölgy

Ihárosi Ibolya

Fotó: Shutterstock

Több tanulsággal is jár az alábbi történet. Bizonyítja, hogy nem minden idős embert lehet becsapni, meglopni. Ráadásul igencsak sokba kerülhet egy lopási kísérlet, ami egy fillér haszonnal sem járt, ha magas a bűnügyi költség.

A 44. életévében járó vádlott sajátosan ünnepelte a szilvesztert. Pár perccel 2017 előtt a kerítésen átmászva bejutott egy ház udvarába, a teraszra ment, ahol megpróbálta kinyitni a bejárati ajtót, de az zárva volt. Ezután betörte a befelé nyíló dupla üveges teraszablakot, bemászott az előszobába, ahonnan az utcafronti szobába ment, ott leengedte a redőnyöket, majd kutatni kezdett. Miután nem talált semmit, visszament az előszobába, hátha ott lesz valamilyen érték. Ott sem volt, az étkezőben akarta folytatni a kutatást.

A házban egyedül lévő, akkor 87 éves nő már az első zajokra felébredt. Amikor a férfi megpróbált benyitni az étkezőbe, enyhe ellenállásba ütközött, mivel a sértett fogta a kilincset. Ezzel egy időben elkiáltotta magát: „Misa fiam, gyere gyorsan, itt van az előszobában a betörő!” Misa a sértett unokája. Ezt meghallva a vádlott elmenekült. Ráadásul a teraszablak betörésekor megsérült, így vérnyomokat hagyott maga után a teraszon, az előszobában, az utcafronti szobában, a szomszédos házon és a járdán is. A sértett telefonon értesítette a rendőrséget. Mindössze hatvanezer forint volt a könnyen ellopható érték a házban.

A vádlott büntetlen előéletű ugyan, de hátrányos jogkövetkezmények alatt áll, ugyanis a bíróság korábban személyi szabadság megsértése miatt felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte, és közlekedési szabálysértés miatt pénzbírságot kapott. A férfinak három kiskorú gyermeke van, kettőt a saját háztartásában nevel, a harmadik után pedig gyerektartásdíjat fizet. Rendszeres havi jövedelme körülbelül 130 ezer forint, vagyona egy autó.

A lopási kísérlet miatt a bíróság 360 napi tétel pénzbüntetésre ítélte, amelynek napi tételét ezer forintban állapította meg, és megfizetésére 18 hónap részletfizetést engedélyezett. Ha egyetlen részlettel is elmarad, akkor a pénzbüntetés hátralévő részét szabadságvesztésre kell átváltoztatni. Meg kell fizetnie ezen kívül több mint félmillió forint bűnügyi költséget is, számolt be dr. Kovács Ildikó, a Szekszárdi Törvényszék sajtószóvivője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában