Disaster Medic

2017.11.19. 12:30

Ha kell, bajba jutott társaiknak tudnak segíteni

Megyénk három tűzoltója, Folkmann Norbert zászlós, Benedek László főtörzsőrmester, valamint Bíró Tamás őrmester teljesítette nemrégiben a Disaster Medic 2 elnevezésű képzést.

Hanol Erzsébet

Megyénk három tűzoltója, a Szekszárdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságon szolgálatot teljesítő Folkmann Norbert zászlós és Benedek László főtörzsőrmester, valamint a Dombóvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltója, Bíró Tamás őrmester teljesítette nemrégiben a Disaster Medic 2 elnevezésű képzést. Megszerzett tudásuknak köszönhetően hatékonyabban tudják ellátni az életmentő tevékenységet a tűzoltói beavatkozások során.

Erre egyrészt akkor van szükség, ha egy káresetnél, balesetnél a mentőszolgálat munkatársai előtt érkeznek ki, így rájuk hárulnak az elsősegélynyújtási feladatok. Továbbá társaik mentésére szolgál a képzés, ha azok – ne adj’ Isten – bajba kerülnének egy beavatkozás során. A gyakorlati tréningeken ugyanis olyan technikákat is elsajátítottak, amelyekkel gyorsan és biztonságosan tudják kimenteni a társukat. 

Tapasztalataikról a két szekszárdi tűzoltó beszélt. Mint mondták, önként jelentkeztek a kéthetes, intenzív képzésre, amelyet a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának Műveleti Medicina Tanszéke szervezett. A képzést a tanszék két tanára, a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ két oktatója, valamint olyan tűzoltók tartották, akik korábban instruktori képesítést szereztek.

Az első héten tömény elméleti oktatásban volt részük, mialatt a sérültellátással, illetve a különböző eszközök használatával ismerkedtek meg, majd a következő héten terepen, a gyakorlatban kellett bizonyítaniuk.

Volt mélyből és magasból mentés, sérült keresése füsttel telített helyiségben, és többféle közúti baleset szimulációja. A tűzoltók elmondták, pszichikai terhelésnek is kitették őket a gyakorlat során, hiszen a sérülteket játszók teljes átéléssel alakították a szerepüket, és mindehhez valósághű sebimitációt is kaptak.

Az ellátáshoz persze megfelelő eszközök – például kötszerek, vérzéscsillapító, nyakmerevítő – is kellenek, amelyeket az úgynevezett Disaster Medic táska tartalmaz. Szekszárdon még nincs ilyen, de a tervek szerint ez az állapot hamarosan megváltozik.

Borítókép: Beküldött fotó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában