lánglovagok

2018.01.19. 07:00

Legendás tűzoltók mesélnek a könyvben

Hanol Erzsébet, illusztráció: Shutterstock

Fotó: Illusztráció

Tűzoltók mesélik címmel jelent meg Andics János amatőr helytörténész legújabb kötete. A könyvet hétfőn a Magyar Rákellenes Liga Szekszárdi Alapszervezete, a Tolna Megyei Tűzoltó Szövetség és a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közös rendezvényén mutatták be a Babits Mihály Kulturális Központban.

Andics Jánost Gergelics István, a Tolna Megyei Tűzoltó Szövetség elnöke kérte fel életút-interjúk készítésére. Az alanyok nyugdíjas korú, sokat látott, legendás önkéntes tűzoltók voltak. A szerző Dunaföldváron Berényi Józseffel és Wártig Lászlóval, Nagymányokon Hucker András Ádámmal, Tolnán Tantos Ferenccel, Zombán Pálfi Ferenccel, Bátaszéken Treszner Józseffel, Bölcskén Gáborné Dánó Ibolyával és Katz Gyulával, Tamásiban Berkes Bélával, Bonyhádon Mucska Lászlóval, Dunaszentgyörgyön pedig Gyöngyösi Zoltánnal készített interjút.

Fontos szempont volt a régi tűzoltó hagyományok, az emlékezetes tűzoltások és műszaki mentések, valamint a természeti katasztrófák során nyújtott helytállások felidézése, illetve az egykori gépjárműpark, a tűzoltó technika, a védőruházat, a védőeszközök fejlődésének a nyomon követése és nem utolsósorban a részt vevő emberek bemutatása. A helytörténész azt tapasztalta, hogy a könyv valamennyi szereplőjében közös, hogy a segíteni akarás vezette őket a tűzoltóság felé.

Mivel Andics János a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságnál dolgozik, munkaidő után, esténként már nem szerette volna terhelni az interjúalanyait, így a szombatjait szánta az adatgyűjtésre. Az elkészült anyagot Veres Ilona, nyugdíjas őcsényi könyvtáros nézte át és segítette tanácsaival a szerzőt, Gergelics István pedig tűzoltó szakmai szempontból véleményezte a leírtakat.

Címkék#tűzoltók

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában