EDWARD Nap

2018.09.22. 11:30

Ötvenkét gyalogost kellett figyelmeztetni

Huszonnyolc járművezető hajtott át a piros lámpán, amit videofelvétel is rögzített.

Mácz Katalin

Fotó: Makovics Kornél (archív)

Nyolcvan személlyel – köztük ötvenkét gyalogos és huszonnyolc járművezető – szemben intézkedtek a rendőrök szerdán reggel nyolc és este nyolc óra között az EDWARD Nap keretében. A mozaik szó jelentése, Európai Nap Közúti Áldozatok Nélkül. Az akció célja tehát, hogy ezen a napon senki se haljon meg Európa útjain. Tolna megyében főként a zebrák környékén figyelték, hogy szabályosan kelnek-e át a gyalogosok. Ötvenkét olyan ember volt, aki nem a kijelölt helyen akart átkelni az úttesten.

A legtöbb szabályszegést Szekszárdon az OTP-Garay gimnázium sarkánál, valamint a Széchenyi utcán tapasztalták. Harmincnyolc embert figyelmeztettek, tizenkettőt helyszíni bírsággal sújtottak, két gyalogos ellen pedig szabálysértési eljárást indítottak. A kérdésre, hogy milyen esetben bírságoltak, vagy indítottak eljárást, Komlósiné Kiss Anett, a megyei főkapitányság szóvivője elmondta, erre elsősorban akkor volt szükség, ha a gyalogos a rendőri figyelmeztetésre nem belátó módon reagált. Ilyenkor ugyanis a hatóság mérlegelhet.

Huszonnyolc esetben pedig videofelvétel készült olyan járműveztetőkről, akik a piros jelzésen haladtak át. Közülük háromra a helyszínen kiszabták a közigazgatási bírságot, a többiek ügyében a Vas megyei Közigazgatási Hatóság határoz majd, amelyről írásban tájékoztatják őket.

Komlósiné Kiss Anett megerősítette, az elmúlt években több olyan eset is történt, amikor azért gázoltak el gyalogost, mert nem a kijelölt gyalogátkelőhelyen próbált meg átkelni. Egy ilyen baleset is sok, ezért abban bíznak, hogy az akcióval sikerült felhívni a szabályok betartásának fontosságára a közlekedők figyelmét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában