bírósági ítélet

2018.06.17. 09:28

Sajátjaként használta a ház berendezését

Ihárosi Ibolya, Illusztráció: Shutterstock

Hatvan napi tétel pénzbüntetésre ítélt egy huszonnégy éves férfit sikkasztás miatt a Tamási Járásbíróság. A büntetés napi tételét ezer forintban határozták meg. A hatvanezer forint megfizetésére a bíróság hat havi részletfizetést engedélyezett. Ha vádlott egy havi részlet fizetését is elmulasztja, a büntetés hátralévő részét fogházra kell átváltoztatni. A vádlott köteles továbbá a sértettnek ötvennyolcezer-ötszáz forint tőkét, valamint ennek késedelmi kamatát megfizetni. Az ítélet jogerős.

A vádlott szakmunkás, munkaviszonyban van, havi nettó jövedelme százkilencvenezer forint. Egy autója és két kiskorú eltartottja van.

A vádlott és a sértett meg­egyeztek abban, hogy a vádlott 4,5 millió forintért megvásárolja a sértett házát, és a vételárat havi negyvenháromezer forintos részletekben teljesíti. Ha három hónapig saját hibájából nem fizet, akkor a kifizetett összeg és a további részletek automatikusan bérleti díjjá, az adásvétel pedig bérleti szerződéssé alakul. Abban is megállapodtak, hogy a férfi és családja használhatják a ház berendezését, de azok csak akkor kerülnek a tulajdonukba, ha megvásárolják.

A vádlott és családja 2016. június 13-án költözött be a házba, de csak 2017. január 15-ig fizették a részleteket. A ház tulajdonosa többször is felszólította a vádlottat, hogy költözzenek el a házból, de ez csak 2017. szeptember 16-án történt meg. Akkor is úgy, hogy a berendezésék egy részét a vádlott – a tulajdonosa tudta és belegyezése nélkül – magával vitte új lakhelyére. Ezzel a sértettnek 132 ezer forint kárt okozott, amelyből a 73.700 forint megtérül. A rendőrség ugyanis a tárgyak egy részét lefoglalta, és visszaadta a sértettnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában