bírósági ítélet

2018.06.21. 15:30

Tíz helyett csak három és fél köbméter fát szállított

Ihárosi Ibolya, illusztráció: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Csalás miatt mondott ki bűnösnek, és ezért két évre próbára bocsátott egy 50 éves férfit a Tamási Járásbíróság. Ez azt jelenti, hogy most nem szabtak ki büntetést, de ha két éven belül újabb bűncselekményt követne el, akkor jelen ügyben is számíthat büntetésre. A vádlott köteles a sértettnek megtéríteni 110 ezer 500 forint tőkét és ezen összegnek a 2017. október 1-től a kifizetés napjáig járó késedelmi kamatát. Meg kell fizetnie ezen kívül az állam számára 15 ezer forint illetéket is.

A büntetlen előéletű vádlott szakmunkás, vállalkozóként dolgozik, az ebből származó havi jövedelme 300-350 ezer forint között alakul. Nős, egy kiskorú eltartottja van, vagyona az általa lakott családi ház fele. A vádlott tűzifa értékesítésével is foglalkozik. Tavaly nyáron hirdetést adott fel, amelyben a tűzifa árát 18 ezer forintban határozta meg köbméterenként. A hirdetés alapján rendelt a sértett tavaly telefonon 10 köbméter aprított akác tűzifát.

A vádlott október elsején szállította ki a fát, azt állítva, hogy az a megrendelt mennyiséggel megegyezik. A tűzifa ellenértékeként, az előre megbeszélt 180 ezer forintot kérte a megrendelőtől. A sértett azonban szemrevételezés alapján kevesellte a kiszállított fa mennyiségét, ezért a vádlott a távozása előtt tízezer forintot visszaadott neki. Ily módon az aprított tűzifa ára 17 ezer forint lett köbméterenként. Mint a visszamérésnél kiderült, a vádlott mindössze 3,5 köbméter fát szállított ki a sértettnek, s ezzel 110 ezer 500 forint kárt okozott neki.

Mivel az ítélet ellen sem a sértett, sem pedig a vádlott nem fellebbezett, az jogerős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában